Arkadaslar,agiz acmadan isil islem yapilir mi?Isil islemden sonra (namlunun isinmamasina dikkat etmek kosuluyla) namlu acilsa ,sertlik te fark olur mu ? Bir arkadasimizin cektigi bir video da ,celigin yüzeyi ile ici arasinda sertlik farki olur diye belirtilmis.Bu dogru olabilir mi ? tesekkurler.
Bu çok güzel bir soru.
1. Çeliğin temperlenmesinin hızı ile orantılı olan bir tehlike var: Ağız açma sırasında oluşan ısının ağızda oluşturabileceği yumuşama. Bu konuda aklıma çok faktör geliyor. Öncelikle başlığı atmış olayım.
2. Çeliğin sığ su alan bir çelik olması durumunda ağız açıp da düşük su almış bir noktaya kadar çeliği aşındırmak. Aslında bu konuda daha çok yazılmış ama en riskli olup aynı zamanda popüler olan çelikler Ck serisi çelikler. Bunlar kalın olmayan yayların yapımında kullanıldığından su alışın çok derin olmasını sağlayacak katkılar olmaksızın tasarlanmış çelikler.
Yine de bunlarda dahi 5-6 mm derinliklerdeki durum çok fena olmayacaktır Hem bir de ağız plakanın kenarında da kalıyorsa, plaka yanlardan da daralmıyorsa ağzın olacağı yerdeki sertliğin çok da fazla düşüyor olmaması gerek...
Bunları çok detaylandırmak mümkün ancak bence tehlike
hızlı su alan ve temperlenen karbon çelikleri için var
ve bunlarda dahi en büyük tehlike
ağız açma ve bileme esnasındaki, "ağzı yakmak" olarak ustaların söyleyebildiği, ağzın açılması sırasında temperleme sıcaklığının üstüne çıkan ısınma.
Bu ısınmayı çelik karbon çelik ise ve eğer bir de ağız tek açı için açılıyorsa (örneğin scandi ağız açıyorsanız) asla ihmal etmeyin. Kalınlığı sıfır olan bir ağız zımpara şeridine tek değmede dahi tahammül edilenden fazla ısınır. Bunun olduğunu ağızda çok kılağı oluyorsa anlayabilirsiniz. Ben deri bıçkılarıma işte bu nedenle su altında ağız açmıştım. Çok uzun sürmüştü ama o zaman düşük bir sıcaklıkta temperlenmiş, ~14 derecede ağız açılmış Ck75ten iyi verim alabilmiştim.