Bıçak Sanatı - Forum

SALDIRAY II

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
SALDIRAY II
« : 18 Ekim 2015, 23:17:09 »

Tekrar merhabalar değerli ustalarım ve forumdaşlarım. Yine bir demir kesen pala modeli diyelim ile karşınızdayım. Bunca maksatan bıçak yaptım fakat bunun kadar sertlik alan bir makasa daha önce hiç denk gelmedim  :(  Zımpara düşmanı mübarek   8) Sanırım 5160 tan farklı bir malzeme kullanılmış. Isıl işlemini yağda yaptım, menevişi kendiliğinden verdim. Sapta yine yakılmış meşe ağacı. Pimler 3 mm lik sarı malzeme. Değerli görüş ve önerilerinize açıktır, selamlar.

Özellikleri :

Çelik : 5160 ( sanırım  ::)  )
Tam Boy : 51 cm
Namlu Boyu : 33.5 cm
Kalınlık 7.5 mm
Ağırlığı : 1100 gr.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
Ynt: SALDIRAY II
« Yanıtla #1 : 18 Ekim 2015, 23:21:45 »
canavar..... :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #2 : 18 Ekim 2015, 23:31:32 »

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #3 : 18 Ekim 2015, 23:32:45 »
Maşallah eline sağlık ustam yenilerini bekliyoruz:) 
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #4 : 18 Ekim 2015, 23:33:22 »
Tam bir zombi düşmanı olmuş abi eline sağlık :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #5 : 19 Ekim 2015, 00:13:17 »
http://soyturkdonmez.blogspot.com/

bu saldirayi kacirmisim soytürk ustam ama üsteki sitede izledim herhalde arabayi parcalayan
buydu galiba yav ne bicak bunlar massallah arabanin kapisini delik desik yapti
ellerine saglik soytürk usta emeklerine saglik valla süper bir saldiray olmus :2up :2up :2up :2up :2up

« Yanıtla #6 : 19 Ekim 2015, 01:04:24 »
Bıçağın namlu formuna ve sapla namlu birleşimine bayıldım, çok estetik olmuş. Kuyruk hiç hoş durmamış ve bence gözü rahatsız ediyor. Bu elbette benim bakış açıma göre öyle, Sen beğendiysen sözüm olamaz. Bu arada martemperleme ( içten meneviş ) çok hoşuna gitmiş anlaşılan  ;) Sonuç olarak ellerin kolların dert görmesin  :2up  :2up ( Siz üretin biz de anca böyle çene yapalım)

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #7 : 19 Ekim 2015, 01:11:36 »
Soytürk ustam ellerine sağlık, formu gerçekten güzel olmuş.Kuyruk kısmı için de Sefa ustama katılıyorum.İyi çalışmalar  :)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #8 : 19 Ekim 2015, 01:13:39 »
Maşallah eline sağlık ustam yenilerini bekliyoruz:)

Teşekkür ederim.

Tam bir zombi düşmanı olmuş abi eline sağlık :)

Teşekkür ederim :)
http://soyturkdonmez.blogspot.com/

bu saldirayi kacirmisim soytürk ustam ama üsteki sitede izledim herhalde arabayi parcalayan
buydu galiba yav ne bicak bunlar massallah arabanin kapisini delik desik yapti
ellerine saglik soytürk usta emeklerine saglik valla süper bir saldiray olmus :2up :2up :2up :2up :2up

Teşekkür ederim Yılmaz ustam. Arabayı yiyen bunun ilk versiyonu idi  ;)

Bıçağın namlu formuna ve sapla namlu birleşimine bayıldım, çok estetik olmuş. Kuyruk hiç hoş durmamış ve bence gözü rahatsız ediyor. Bu elbette benim bakış açıma göre öyle, Sen beğendiysen sözüm olamaz. Bu arada martemperleme ( içten meneviş ) çok hoşuna gitmiş anlaşılan  ;) Sonuç olarak ellerin kolların dert görmesin  :2up  :2up ( Siz üretin biz de anca böyle çene yapalım)

Değerli yorumuna çok teşekkür ederim Sefa ustam. Kuyruk görsel olarak da işlevsel olarak da rahatsızlık vermedi bana, ele alınca sıkıntı yok :) Ama ileride gözümü tırmalar mı bilemiyorum zira bugün hoş gelen yarın rahatsızlık verebiliyor  ;) İçten menevişi böyle demir filan keme için yapılan bıçaklarda süper sonuç aldım  :2up  Rica ederim sen şimdi hazırlık aşamasındasın meydan boş iken biz sıkalım sıra sana gelince ayarlar değişecek  :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #9 : 19 Ekim 2015, 01:14:12 »
Soytürk ustam ellerine sağlık, formu gerçekten güzel olmuş.Kuyruk kısmı için de Sefa ustama katılıyorum.İyi çalışmalar  :)

Teşekkür ederim .

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #10 : 19 Ekim 2015, 08:29:44 »
Ya usta bu ne ???  Süpersin  :2up :2up :2up

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #11 : 19 Ekim 2015, 08:33:18 »
Neymiş bu martemperleme :)  bakiyorum konsey bizden gizli isler ceviriyor  ....  :)

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #12 : 19 Ekim 2015, 09:07:10 »
Son zamanlarda bir pala sevdası sarmış gidiyordu bende. bu çalışma üzerine tuz biber oldu.  :))  Çok güzel bir çalışma. Elinize emeğinize sağlık.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #13 : 19 Ekim 2015, 10:26:10 »
Maşallah... Maşallah... Usta tam zombi flimlerine uygun olmuş elerine sağlık...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: SALDIRAY II - içten menevişleme
« Yanıtla #14 : 19 Ekim 2015, 11:26:37 »
Eline sağlık.  :2up
Saygıyla eğiliyorum. 1100 gramlık bıçağı yapmak çok ter dökmek demek.

Sap başındaki o çıplak parçadaki üç delik, farklı bir şey deneyebileceğini ve yakışacağını düşündürdü. Bu ahşapsız kısma göre iki parça bakır kesip, döverek yüzeyi tarzına uyan bir görünüme soksan ve sonra bunları perçinle birleştirip bu kısma renk katsan çok değişik bir güzellik katabilir.

Neymiş bu martemperleme :)  bakiyorum konsey bizden gizli isler ceviriyor  ....  :)

İçten menevişin geçtiği yerleri ıskalamışsın  :P

..martemperleme ( içten meneviş ) ..

İçten menevişe bakalım:

Benim iki farklı prosedür önerim olabilir:

1.
-- Suya kısa süre sokmak
-- Dışarda çok az bekletip kısa süreli bir içten menevişleme
-- Bu sefer yağa sokup çeliğin geri kalanının da oda sıcaklığına inmesini sağlamak
-- Fırında bir meneviş daha

2.
-- Sok yağa gitsin, bekle sonuna kadar soğusun
-- Fırında menevişle

Tembellik yapıp alıntı yapıyorum. Gerçi PDF'in formatı kötü olduğundan yazıyı düzeltmek daha çok zamanımı aldı ama olsun:

Alıntı
İçten Menevişleme

Keski, baskı, nokta, keser, balta, çekiç vb. araç ve takımlarda yalnızca bazı kısımlar soğutularak sertleştirilir. Soğutularak sertleştirilen kısım sudan çıkarılır. Parçanın soğutulan tarafı soğutulmamış tarafın sıcaklığı ile tekrar ısınır. Bu kısım, istenilen meneviş rengini alınca parçanın tümü sıcak su veya yağa daldırılır. Bu işlem, daha çok çeliklerin kısmen sertleştirilmesi istenen yerlerde yapılır. Yapılan bu işleme içten menevişleme denir.

Kaynak: MEGEP - METAL TEKNOLOJİSİ - YÜZEYLERİ RENKLENDİRME VE PARLATMA
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/metal/moduller/yuzeyleri_renklendirmeveparlatma.pdf
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

captainmemo

• **
  • 83
  • El emeği ve göz nurunun değeri biçilmez.
    • hobi  bahcesi
  • Meslek: turizm ve eğitim
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #15 : 19 Ekim 2015, 11:38:53 »
Tebrikler,
son derece değişik bir form ve sitile sahip bir model olmasının yanında ürkütücü görünümünü yumuşatacak  belki bronz dokunuşlar ve kabzanın da başka bir ağaç veya boynuzdan yapılması ile daha çekici ve estetik olacağını düşündüm. Ha bu hali kötü mü asla değil. Bunlar sadece benim düşüncelerim.
ellerine emeğine sağlık

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #16 : 19 Ekim 2015, 11:46:31 »
Eline sağlık Soytürk, sonunda bitmiş ;)

Her şeyi ile gerçekten çok hoş olmuş,
Son kısımın balta gibi keskin olacağını söyledin diye aklımda kalmış, eğer o gördüklerim küçük bir ağız acısı ise sanki o kısımdaki ağız taşlaması biraz daha geniş olabilirmiş. O kısım fazlalık olarak algılanırsa göze batıyor ama o fazlalığın aslında bir işlevi olduğu ve sadece görsel olmadığını ilk bakışta aktarabilmek gerek ;)

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #17 : 19 Ekim 2015, 13:57:06 »
 ???Bu ne beeee
Dehşet verici....
Ellerine sağlık Souturk ustam.yine bir şaheser olmus mukemmel :2up :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #18 : 19 Ekim 2015, 21:47:55 »
Ya usta bu ne ???  Süpersin  :2up :2up :2up

Sağolasın Rasim abi :)

Son zamanlarda bir pala sevdası sarmış gidiyordu bende. bu çalışma üzerine tuz biber oldu.  :))  Çok güzel bir çalışma. Elinize emeğinize sağlık.

Teşekkür ederim.

Maşallah... Maşallah... Usta tam zombi flimlerine uygun olmuş elerine sağlık...

Teşekkür ederim .

Eline sağlık.  :2up
Saygıyla eğiliyorum. 1100 gramlık bıçağı yapmak çok ter dökmek demek.

Sap başındaki o çıplak parçadaki üç delik, farklı bir şey deneyebileceğini ve yakışacağını düşündürdü. Bu ahşapsız kısma göre iki parça bakır kesip, döverek yüzeyi tarzına uyan bir görünüme soksan ve sonra bunları perçinle birleştirip bu kısma renk katsan çok değişik bir güzellik katabilir.

İçten menevişin geçtiği yerleri ıskalamışsın  :P

..martemperleme ( içten meneviş ) ..

İçten menevişe bakalım:

Benim iki farklı prosedür önerim olabilir:

1.
-- Suya kısa süre sokmak
-- Dışarda çok az bekletip kısa süreli bir içten menevişleme
-- Bu sefer yağa sokup çeliğin geri kalanının da oda sıcaklığına inmesini sağlamak
-- Fırında bir meneviş daha

2.
-- Sok yağa gitsin, bekle sonuna kadar soğusun
-- Fırında menevişle

Tembellik yapıp alıntı yapıyorum. Gerçi PDF'in formatı kötü olduğundan yazıyı düzeltmek daha çok zamanımı aldı ama olsun:

Alıntı
İçten Menevişleme

Keski, baskı, nokta, keser, balta, çekiç vb. araç ve takımlarda yalnızca bazı kısımlar soğutularak sertleştirilir. Soğutularak sertleştirilen kısım sudan çıkarılır. Parçanın soğutulan tarafı soğutulmamış tarafın sıcaklığı ile tekrar ısınır. Bu kısım, istenilen meneviş rengini alınca parçanın tümü sıcak su veya yağa daldırılır. Bu işlem, daha çok çeliklerin kısmen sertleştirilmesi istenen yerlerde yapılır. Yapılan bu işleme içten menevişleme denir.

Kaynak: MEGEP - METAL TEKNOLOJİSİ - YÜZEYLERİ RENKLENDİRME VE PARLATMA
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/metal/moduller/yuzeyleri_renklendirmeveparlatma.pdf

Teşekkür ederim, fikrini aklımın bir köşesine yazıyorum  :)

Tebrikler,
son derece değişik bir form ve sitile sahip bir model olmasının yanında ürkütücü görünümünü yumuşatacak  belki bronz dokunuşlar ve kabzanın da başka bir ağaç veya boynuzdan yapılması ile daha çekici ve estetik olacağını düşündüm. Ha bu hali kötü mü asla değil. Bunlar sadece benim düşüncelerim.
ellerine emeğine sağlık

Değerli fikirlerinizi esirgemediğiniz için çok teşekkür ederim :)

Eline sağlık Soytürk, sonunda bitmiş ;)

Her şeyi ile gerçekten çok hoş olmuş,
Son kısımın balta gibi keskin olacağını söyledin diye aklımda kalmış, eğer o gördüklerim küçük bir ağız acısı ise sanki o kısımdaki ağız taşlaması biraz daha geniş olabilirmiş. O kısım fazlalık olarak algılanırsa göze batıyor ama o fazlalığın aslında bir işlevi olduğu ve sadece görsel olmadığını ilk bakışta aktarabilmek gerek ;)

Gökhan ustam, bu arka kısmını bilinçli olarak dar tutum ki yanlışlıkla kullanıcının eli ile temasında bir zara vermesin, değişik bir fantezi oldu aslında arka kısımda kesici bir bölüm benim çok da tercih ettiğim bir şey değil  ^-^

???Bu ne beeee
Dehşet verici....
Ellerine sağlık Souturk ustam.yine bir şaheser olmus mukemmel :2up :2up

Teşekkür ederim.

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #19 : 19 Ekim 2015, 22:25:02 »
haşin ve gaddar sankı savaştan zaferle donmuş gıbı duruyor bomba 2 güümmm  8)
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar