Bıçak Sanatı - Forum

Pratik Isıl İşlem Bilgisi

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
Ynt: Pratik Isıl İşlem Bilgisi
« Yanıtla #20 : 11 Kasım 2015, 12:38:57 »
Eline sağlık Sefa üstadım.
You lie, we die.

« Yanıtla #21 : 11 Kasım 2015, 19:35:56 »
Sağolun arkadaşlar, işe yarıyorsa ne mutlu  ^-^

« Yanıtla #22 : 11 Kasım 2015, 19:40:12 »
içten meneviş veya kesintili su vermeyi de acaba meneviş başlığının altında 0-6 yaş grubu seviyesinde kısaca yazsan mı hocam  ^-^ tam olarak bilmeyen arkadaşlar olabilir de  ::)
Emin, onları da bir başka başlıkta toplayacağım  ;)

hüseyin75

• 935
  • Yer: kirobasi yaylasi silifke yaş 30
« Yanıtla #23 : 11 Kasım 2015, 19:40:45 »
Ustam ısıl işlemin üzerinden aylar geçmiş d2 bıçağıma sıfıraltı uygulamak işe yararmı.

« Yanıtla #24 : 11 Kasım 2015, 21:12:11 »
Ustam ısıl işlemin üzerinden aylar geçmiş d2 bıçağıma sıfıraltı uygulamak işe yararmı.
Sfıraltı işlem hemen meneviş sonrası öneriliyor, işe yarayacağını sanmıyorum.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #25 : 11 Kasım 2015, 22:26:57 »
Teşekkürler sefa abi gerçektende çok anlaşılır bir şekilde açıklamışımız.
Çok teşekkürler ustam.Elimde hazırladığım D2 profil vardı,bu bilgi işimi kolaylaştırır  ;D
Paslanmaz folyo içindeyse hızlıca zarftan çıkarıp öyle yağda soğutuluyor.
Yani folyo ile yağa daldırsak olmuyor mu?
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

« Yanıtla #26 : 11 Kasım 2015, 22:52:41 »
Folyo çok inceyse, yani bıçakla arasında boşluk yoksa folyoyla da daldırılabilir, daha önce denemiştim, sertlikte bir fark olmuyor.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #27 : 11 Kasım 2015, 23:16:04 »

Ellerine emeğine sağlık Sefa ustam. Foruma ilk üye olduğumda bu bilgiler o kadar karmaşık geliyordu ki belli bir süre (2 yıl kadar) bıçak yapmaya cesaret edememiştim. Ta ki Gökhan ustam ziyaretime gelip beraber su verdiğimizde " Bu iş bu kadar mı??? " diye defalarca sormuştum  :)) Tekrar ellerine emeğine sağlık :2up

alperksv

• *
  • 174
  • Meslek: Dış ticaret
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #28 : 23 Kasım 2015, 00:25:15 »
Hocam Merhaba bir soru sormak istiyorum  östenizasyon /su verme işlemiyle ilgili.
İzlediğim bir belgeselde (Nat Geo Japon kilic yapımı,  cok popüler bir belgeseldi) o belgeselde yanlış hatırlamıyorsam ostenizasyon/su verme işlemi öncesi celigi kil  ile kapliyorlardi hava temasını kesmek için mi bu yöntem?  İse yarar mı? 

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #29 : 23 Kasım 2015, 00:33:33 »
Hamon denilen işlem içindir o kaplama
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #30 : 25 Kasım 2015, 22:34:38 »
Teşekkürler Sefa Ustam.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #31 : 10 Aralık 2015, 12:39:29 »
Benim de merak ettiğim bir senaryo var.
Mesela elimizde alaşımsız karbon çelikten (aynı çelik) iki bıçak olsun. Birinci bıçağa su verirken yeterli sıcaklığa çıkamıyoruz ve bıçak olması gerekenden daha yumuşak oluyor.
İkinci bıçakta da ısıl işlem ideal gerçekleşiyor ama bu sefer de menevişi abartıyoruz yine bıçak yumuşuyor.

Diyelim ki bu iki bıçak son halde aynı sertliğe sahip. Birincide ısıl işlem hatalı ikincide meneviş fazla abartılmış.
Bu bıçaklar fiziksel özelliklerinde bir farklılık olur mu?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #32 : 10 Aralık 2015, 13:47:57 »
Demir karbon faz/denge diagramı açılır. Eldeki karbon oranına göre yerimiz bulunur. Ben 0.83'ten az karbon olan hale göre anlatayım.

Biz zaten karbonu düşük çelikleri de bıçak olarak sevmediğimize göre karbon 0.83'ten çok da fazla düşük değildir diyelim.

Bu noktadayken görüyoruz ki A3 diye bir çizginin bizim karbonumuz için kaç dereceden geçtiğine bakıp da onu geçmemiz gerekecek. Çeliği bunu adam gibi geçecek kadar ısıtabilirsek çeliğin östenit dönüşümünü yapabiliyoruz. İşte zaten o yüzden buradaki tavlamanın adı östenizasyon.

Eğer bunu becerebildiysek östenitimiz oldu. (Eğer bu kadar ısıtmasaydık grafik der ki perlitimiz, sementitimiz falan var.) Östenitimizi yeterince hızlı soğutabilirsek Martenzitimiz olur.

Martenziti elde edebildiysek suyu verebilmişizdir. Tavın sıcaklığı A3'ü yakalamadıysa östenit elde edemediğimizden sonra bunu martenzite de dönüştüremeyiz.

Yani yeterli sıcaklığa çıkamazsak elde ettiğimiz bir işimize yaramaz. Yanlışı yamamaya nafile çalışmayın; lütfen bir daha deneyin. :)

Östenizasyonu doğru yaptığınızı anlamaya odaklanın. Örneğin ısınan çeliği çekmediğini görmek için en basitinden bir mıknatıs kullanın. Su verdikten sonra da nerelerin su aldığını kabaca görebilirsiniz. Su alan yerler boyut değiştirmeden dolayı dökülür, daha açık renkte görünür.

« Son Düzenleme: 11 Aralık 2015, 10:17:16 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #33 : 10 Aralık 2015, 14:13:48 »
İsmi lazım değil bir ülkede öyle alkol falan almak pek mümkün değildi. Akşam yemek için bizi salona götüren görevli bizi önce en üst kata çıkardı, ondan sonra başka bir yoldan bir kat aşağı indik, güzelce yemeğimizi yedik, şarabımızı içtik.

Bu da o hesap. O en üst katın bir altına ulaşmak için kestirme yol yok; mecbur en üst kata bir çıkacaksın...
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #34 : 11 Aralık 2015, 10:17:48 »
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #35 : 12 Aralık 2015, 18:40:59 »
Demir karbon faz/denge diagramı açılır. Eldeki karbon oranına göre yerimiz bulunur. Ben 0.83'ten az karbon olan hale göre anlatayım.

Biz zaten karbonu düşük çelikleri de bıçak olarak sevmediğimize göre karbon 0.83'ten çok da fazla düşük değildir diyelim.

Bu noktadayken görüyoruz ki A3 diye bir çizginin bizim karbonumuz için kaç dereceden geçtiğine bakıp da onu geçmemiz gerekecek. Çeliği bunu adam gibi geçecek kadar ısıtabilirsek çeliğin östenit dönüşümünü yapabiliyoruz. İşte zaten o yüzden buradaki tavlamanın adı östenizasyon.

Eğer bunu becerebildiysek östenitimiz oldu. (Eğer bu kadar ısıtmasaydık grafik der ki perlitimiz, sementitimiz falan var.) Östenitimizi yeterince hızlı soğutabilirsek Martenzitimiz olur.

Martenziti elde edebildiysek suyu verebilmişizdir. Tavın sıcaklığı A3'ü yakalamadıysa östenit elde edemediğimizden sonra bunu martenzite de dönüştüremeyiz.

Yani yeterli sıcaklığa çıkamazsak elde ettiğimiz bir işimize yaramaz. Yanlışı yamamaya nafile çalışmayın; lütfen bir daha deneyin. :)

Östenizasyonu doğru yaptığınızı anlamaya odaklanın. Örneğin ısınan çeliği çekmediğini görmek için en basitinden bir mıknatıs kullanın. Su verdikten sonra da nerelerin su aldığını kabaca görebilirsiniz. Su alan yerler boyut değiştirmeden dolayı dökülür, daha açık renkte görünür.

Ağzına sağlık, ancak bu kadar güzel anlatılılabilirdi  :2up

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #36 : 12 Aralık 2015, 22:26:53 »

Teşekkürler şimdi kafamdaki bazı şeyler yrine oturdu tam olarak.

Benim en büyük sorunum su verirken ısıtma esnasında nerede duracağımı bilememek. Bu işlemi birsürü defa tekrar eden tabi ustalaşıp işi kavrıyor ama o safhaya gelene kadar epey parça güme gidiyor. Yaptığımız bıçakları elle onlarca saat üstünde uğraşmak, zaman sıkıntısı, para sıkıntısı, malzeme sıkıntısı (ucuz olsa bile elin altında olmaması değerli kılıyor) o heba edilecek parçaları göze alamıyor insan.

En kötüsü de su verdiğiniz bıçağın tam usulune göre su alıp almadığını bilememek. Yani o bıçak iyi sertleşti mi yoksa tane büyümesi mi oldu tam emin olamıyorum.

Bu koşullarda en sevdiğim ve zevk aldığım aşama olan su vermek korkutucu oluyor gözümde. Günlerce üstünde çalıştığım bıçağı su verip bitirdikten sonra beklentileri karşılamaması hevesimi kırmadı değil.

« Yanıtla #37 : 12 Aralık 2015, 22:41:42 »
Genel olarak "ısıtma" yerine "tavlama" kullanmak daha doğru.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #38 : 15 Aralık 2015, 15:52:00 »
Aşağıya Böhler k510(Civa çeliği, silversteel) için ısıl işlem bilgilerini koydum. Bu kullanma kılavuzları Böhler'in veçeşitli üreticilerin sitelerinden bulunabiliyor. Aslında terimlerin Türkçelerinin yanına İngilizceleri de olsa anlamak daha kolay olabilir.

Annealing normalizasyon mudur? Stress giderme nedir?

Okinawian

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #39 : 15 Aralık 2015, 16:28:48 »
...
Annealing normalizasyon mudur? Stress giderme nedir?
...

Yanılmıyorsam "Annealing" yumuşatma tavlaması demek. Stres giderme tavlaması da normalizasyonun diğer adı.