Demir karbon faz
/denge diagramı açılır. Eldeki karbon oranına göre yerimiz bulunur. Ben 0.83'ten az karbon olan hale göre anlatayım.
Biz zaten karbonu düşük çelikleri de bıçak olarak sevmediğimize göre karbon 0.83'ten çok da fazla düşük değildir diyelim.
Bu noktadayken görüyoruz ki A3 diye bir çizginin bizim karbonumuz için kaç dereceden geçtiğine bakıp da onu geçmemiz gerekecek. Çeliği bunu adam gibi geçecek kadar ısıtabilirsek çeliğin östenit dönüşümünü yapabiliyoruz. İşte zaten o yüzden buradaki tavlamanın adı östenizasyon.
Eğer bunu becerebildiysek östenitimiz oldu. (Eğer bu kadar ısıtmasaydık grafik der ki perlitimiz, sementitimiz falan var.) Östenitimizi yeterince hızlı soğutabilirsek Martenzitimiz olur.
Martenziti elde edebildiysek suyu verebilmişizdir. Tavın sıcaklığı A3'ü yakalamadıysa östenit elde edemediğimizden sonra bunu martenzite de dönüştüremeyiz.
Yani yeterli sıcaklığa çıkamazsak elde ettiğimiz bir işimize yaramaz. Yanlışı yamamaya nafile çalışmayın; lütfen bir daha deneyin.

Östenizasyonu doğru yaptığınızı anlamaya odaklanın. Örneğin ısınan çeliği çekmediğini görmek için en basitinden bir mıknatıs kullanın. Su verdikten sonra da nerelerin su aldığını kabaca görebilirsiniz. Su alan yerler boyut değiştirmeden dolayı dökülür, daha açık renkte görünür.