Bıçak Sanatı - Forum

Pratik Isıl İşlem Bilgisi

Ynt: Pratik Isıl İşlem Bilgisi
« Yanıtla #40 : 15 Aralık 2015, 20:14:02 »
Annealing in tam karşılığı yumuşatma tavlaması. Dökümandaki "stress relieving" denilen tavlama normalizasyon tavlaması değil, bu işleme "gerilim giderme tavlaması" diyebiliriz, normalizasyon da 723 derecenin üzerine çıkmak gerekirken gerlim giderme de gerekmez. Kısaca böyle.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #41 : 16 Aralık 2015, 09:31:50 »
Kendimce şöyle bir mantık geliştirdim.

Basit alaşımlı çeliklerde karbon oranı arttıkça sıcaklığı ve tavlama süresini arttırmak gerekir.

Yüksek alaşımlı çeliklerde ise böyle bir mantık yürütemiyoruz. Çeliğin tipi neyse ona göre çalışıyoruz. En az 1050 derece sıcaklık ve 15 dakika demlenme ve oksijensiz ortam yine olmazsa olmazlarımız.
Okinawian

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #42 : 16 Aralık 2015, 10:22:41 »
Bu işlerde karbon oranı üzerine varsayım yapmak yanlış. Hafif alaşımlılarda da krom gibi katkılar var. Her çeliğin dokümanlarında neyin ne olduğu belirtilir, bunları esas almak gerek.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #43 : 16 Aralık 2015, 14:09:50 »
Bu işlerde karbon oranı üzerine varsayım yapmak yanlış. Hafif alaşımlılarda da krom gibi katkılar var. Her çeliğin dokümanlarında neyin ne olduğu belirtilir, bunları esas almak gerek.
Kesinlikle aynı düşüncedeyim. Karbon oranıyla doğrudan ilgisi yok zaten, örneğin diyagrama bakıldığında, %0.5 karbona sahip çelikle %1 karbona sahip çeliğin su verme sıcaklıkları neredeyse aynı. Bu nedenle çelik için verilen data lara göre davranmak yerinde olur.

sagirbilal

• **
  • 220
  • Meslek: değirmenci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #44 : 10 Ocak 2016, 21:14:37 »
çok değerli paket bilgi paylaşımı olmuş.teşekkürler hocalarım

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #45 : 10 Ocak 2016, 23:43:11 »
Sefa ustam değerli bilgiler paylaştığınız için teşekkür ederim. Bir sorum olacak. Elimizde 440B var ve ısıl işlemini gerçekleştirdik. Yaklaşık 58 - 59 hrc çıktı. İstediğimiz sertlikte tam olarak bu. Bu çeliğe 100 derece sıcaklıkta 2x2 saat temperleme yapmamız gerekir mi? ::)

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #46 : 11 Ocak 2016, 00:05:31 »
Sefa ustam değerli bilgiler paylaştığınız için teşekkür ederim. Bir sorum olacak. Elimizde 440B var ve ısıl işlemini gerçekleştirdik. Yaklaşık 58 - 59 hrc çıktı. İstediğimiz sertlikte tam olarak bu. Bu çeliğe 100 derece sıcaklıkta 2x2 saat temperleme yapmamız gerekir mi? ::)

200 derecede 2*2 meneviş uygun olacaktır. Meneviş yapmamak gibi bir lüksümüz yok maalesef. Isıl işlemin zorunlu bir aşamasıdır.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #47 : 11 Ocak 2016, 00:11:42 »
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim Metin bey. Lakin 200 derecede meneviş yaparsak sertlik 56- 57 hrc olmaz mı? Ben 58 - 59 hrc olsun istiyorum. Bıçağımızda o sertlikte zaten. Yine de meneviş yapmalı mıyım?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #48 : 11 Ocak 2016, 00:15:37 »
Forumdaki tabloya göre 100 derecede 2x2 menevişte sertlik sabit kalıyor 440b için.Hiç meneviş yapmamak kırılmalara yol açar. Su vermeden doğan gerginliği almak lazım.
« Son Düzenleme: 11 Ocak 2016, 00:17:49 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #49 : 11 Ocak 2016, 00:26:25 »
Teşekkür ederim Osman. Sorum tablodaki verilere göre sorulmuş bir sorudur. Ben bıçakta kırılma noktasını 60 hrc olarak bilmekteyim. Bıçağımız 58- 59 hrc yani kırılma noktasının altındadır. Buna göre yine de meneviş yapmalı mıyım?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #50 : 11 Ocak 2016, 00:33:00 »
Kırılma noktasının 60hrc ile ilgili olmadığını düşünüyorum.Su verme sonrası 55-56hrclik bir 420hc de yere düşse bence kırılacaktır.Menevişe zorunluluk olarak bakalım.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #51 : 11 Ocak 2016, 00:37:17 »
Elimde ısıl işlemi yapılmış 440B var. Meneviş yapılmadı. Yarın baş hizamdan beton yüzeye bırakacağım. Merak ettim bakalım kırılacak mı? Sonucu burada paylaşacağım.

« Yanıtla #52 : 11 Ocak 2016, 00:57:44 »
Murat, su verme işlemi sonrası doku martenzit dokudur ve bu doku bu haliyle çok sert ve kırılgan bir yapıdadır. Kullanabilseydik zaten menevişleme diye bir işleme hiç gerek duyulmazdı  ;) Martenzit dokunun hem darbe dayanımı çok kötüdür hemde kullanılabilir değildir. Menevişleme işlemi bu gerginliğin birazını alır birazını bırakır, ne kadarını alıp ne kadarını bırakacağını da meneviş sıcaklığı belirler. 60 Rc sertliğin kırılma sınırı olduğu nerden çıktı onu bilmiyorum ama böyle bir sınır yok. ( bıçağı yere bıraktığında kırılmamış olması menevişin gereksiz olduğunu göstermez, bazan da başka şeylerin yanlış yapılma olasılığına da işaret edebilir  ;)  )

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #53 : 11 Ocak 2016, 01:46:26 »
Ustam bıçağın sertliği 58 - 59 hrc ve istenilen sertlikte bu. Yine de 100 derecelik menevişi yap aynı sertlik kalsın diyorsunuz. Yoksa kullanımda sıkıntı yaşarsın diyorsun. Tavsiyenizi yerine getireceğim. Bu arada kırılganlık noktası 60 hrc eski bir konununuzdan aklımda kalmış. ''61.5 hrc bir bıçak için kırılganlık sınırında demişsiniz.'' Aklımda 60 olarak kalmış. ^-^
Genelde W1 e denk gelen bir alaşım kompozisyonları var doğrudur. ben 250 derece civarında yaptığımda sertliği 61.5HRc ölçtüm, ardından bir meneviş daha yaptım ama sertliği ölçmedim sanırım59-60 civarındadır. bence deneyeceksen 300 derece yap daha tok olacaktır. 61.5 fazla, bu sertlik bir bıçak için kırılganlık sınırında.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=638.msg17617#msg17617

« Yanıtla #54 : 11 Ocak 2016, 01:58:48 »
Murat, şimdi sözcüklerle oynamış gibi olmayalım ama kırılma noktası ayrı bir şey kırılma sınırına yakın ayrı bir şey. Sertlik arttıkça elbette her çelik kırılganlık sınırlarını zorlamaya başlar. Senin linkini verdiğin yazıda buna vurgu yapmışım. Söylemeye çalıştığım şey, bir bıçakta kullanılan çeliğin, belirlenmiş bir kırılma noktası yoktur. Ama maksimum 62 Rc sertleşebilen bir çelikte bu sertliğe yaklaştıkça kırım sınırına da yaklaşıyorsun anlamında ( elbette tüm bunlara zorlamalar dahil)...

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #55 : 11 Ocak 2016, 02:37:07 »
Ustam sorduğum sorudaki tek amacım ısıl işlem sonrası 59 hrc sertlik almış bir bıçak, aynı sertlikte kalsın diye 100 derece sıcaklıkta 4 saat gibi uzun süren bir menevişe ihtiyacı var mıdır? Bunu öğrenmekti. Öğrendiğim üzere; bir çeliğin ısıl işlem sonrası aldığı sertlik ve istenen sertlik aynı olsa da temperleme mutlaka yapılmalıdır. Bilgilendirdiğin için teşekkür ederim Sefa ustam.

« Yanıtla #56 : 11 Ocak 2016, 11:23:01 »
bir çeliğin ısıl işlem sonrası aldığı sertlik ve istenen sertlik aynı olsa da temperleme mutlaka yapılmalıdır
Konuyu tam özetlemişsin aslında  :2up

SerkanMutlu

• *
  • 2
  • Meslek: Bilgisayar
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #57 : 02 Mart 2016, 13:43:13 »
Emeğinize sağlık, bu işe merak salan biri olarak işimdilik sadece okuyorum. tşkler...

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #58 : 02 Mart 2016, 19:58:33 »
Bıçak yapanların tamamına yakını bıçak sertliğini ölçtüğünü 60 - 62 - 64 Hrc olduğunu yazıyor.

Bu sertlik bıçak için uygun değil.

Bu sert bıçaklar ancak süs eşyası gibi vitrinde saklanmaya uygundur.

Bıçak ağzı kesmeyi sağlamak için ince olduğuna göre; bu sertlikte bıçak küçük darbeyle veya eğilip bükülmeyle ağzı kıtır, kıtır kırılır, çok zorlanınca bıçakta kırılır.

Eğe sertliğinde bıçak ağzı yapılıp demir kesecek durumda değiliz.

Bıçağın kesmenin yanında esneyip, yaylanır olması da gerekir.

O halde kullanılabilen bir bıçak ağzının sertliği 55 - 56 Hrc civarında olması yeterli sanırım.
« Son Düzenleme: 02 Mart 2016, 20:00:50 Gönderen: Murat AKIN »

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #59 : 10 Mayıs 2016, 11:41:11 »
N690 a ısıl işlem sonrası hava soğutma uygulayan oldumu acaba. Hava soğutma yapılabilir mi?
"http://www.bucorp.com/media/Phil_Wilson_Testimonial.pdf" kaynakta şu ifade yer alıyor:
It responds nicely to the initial austentizing cycle by providing up to 63 HRC with a forced air quench.
Çevirisinde hava söndürme diye geçiyor.