Bıçak Sanatı - Forum

Pratik Isıl İşlem Bilgisi

ibrahim09

• 254
  • İbrahim İşit
  • Meslek: Uzk. Vardiya Zabiti
  • Yer: Aydın
Ynt: Pratik Isıl İşlem Bilgisi
« Yanıtla #60 : 21 Ocak 2017, 02:05:30 »
Bu yazıdaki AEBL, s30v, s60v, s90v çeliklerinin Türkçe karşılıkları var mıdır? Günümüde satılan kullanılan çelikler midir? Google'dan arattım ama bulamadım.

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #61 : 21 Ocak 2017, 02:08:24 »
biraz daha fazla okuyun

kibrit

• **
  • 99
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #62 : 20 Aralık 2017, 16:32:02 »
Isıl işlemde bıçağı fırına koyarken sardığımız folyonun alternatifi olarak 0,40 mm 304 paslanmaz sac kullansam olur mu?

« Yanıtla #63 : 20 Aralık 2017, 23:00:59 »
1. sıcaklık kontrollü fırını 1030 dereceye getirin ( östenizasyon sıcaklığı).
2. Fırın bu sıcaklığa gelirken bıçağınızı hava almayacak ve bu sıcaklığa dayanacak şekilde paslanmaz çelik bir folyoya koyup kenarlarını katlayıp ezin, son kenarı kapatmadan zarfın içerisine bir iki damla yağ sıkın ( içeride kalan oksijeni yakması için) veya bir parça kağıt atın.
3. Fırın istenilen sıcaklığa geldiğinde zarfınız fırına yerleştirip bu sıcaklıkta 20 dakika kadar bekleyin ( östenizasyon).
4. Süre dolduğunda çeliğinize hangi soğutma işlemini uygulamak gerekiyorsa ( 440C için havada soğrutun veya yağa daldırın) uygulayın ( sertleştirme, su verme).

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #64 : 20 Aralık 2017, 23:23:14 »
1. sıcaklık kontrollü fırını 1030 dereceye getirin ( östenizasyon sıcaklığı).
2. Fırın bu sıcaklığa gelirken bıçağınızı hava almayacak ve bu sıcaklığa dayanacak şekilde paslanmaz çelik bir folyoya koyup kenarlarını katlayıp ezin, son kenarı kapatmadan zarfın içerisine bir iki damla yağ sıkın ( içeride kalan oksijeni yakması için) veya bir parça kağıt atın.
3. Fırın istenilen sıcaklığa geldiğinde zarfınız fırına yerleştirip bu sıcaklıkta 20 dakika kadar bekleyin ( östenizasyon).
4. Süre dolduğunda çeliğinize hangi soğutma işlemini uygulamak gerekiyorsa ( 440C için havada soğrutun veya yağa daldırın) uygulayın ( sertleştirme, su verme).
Teşekkür ederim. 5. Madde olarak devam etmek gerekirse; bıçağı soğutunca ardından -80 derece soğukta 20 dakika bekletip ,oda sıcaklığına gelince fıında 200 derece 2 saat bekletmem mi gerekiyor(2 defa)

« Yanıtla #65 : 20 Aralık 2017, 23:40:33 »
-80 derece sıcaklığı( sıfıraltı işlem) oluşturma olanağınız var mı? varsa aynen söylediğiniz gibi yapın yoksa, yazdığınız işlemlere -80 olayını devre dışı bırakarak devam edin. Hepsi bu kadar

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #66 : 20 Aralık 2017, 23:45:52 »
İş yerinde azot makinamız var, eksi kaça iniyor bilmiyorum. Yarın bakacağım.

Teşekkür ederim bilgiler için. Sitenizdeki çakıya aşık oldum. Planları çizimleri var mı biz yapmak istesek.

Bu arada sitenizi gezdim,bıçaklarınız çok güzel. Görüşlerinizi de okudum gıpta ettim. Başarılılarınızın devamını dilerim.

« Yanıtla #67 : 21 Aralık 2017, 00:11:26 »
Teşekkür ederim. O çakıya özgü bir çizim yok elimde ama benzeri var .
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2013.0

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #68 : 21 Aralık 2017, 09:00:00 »
-80 derece sıcaklığı( sıfıraltı işlem) oluşturma olanağınız var mı? varsa aynen söylediğiniz gibi yapın yoksa, yazdığınız işlemlere -80 olayını devre dışı bırakarak devam edin. Hepsi bu kadar

en önemli şeyi sormayı unuttum.Kabzada pim deliklerini önceden açmıştım,bu delikler sorun yaratırmı?

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #69 : 22 Aralık 2017, 08:36:11 »
Evet arkadaşlar hayal kırıklığına uğradım bıçağımın sertliğini cihazda ölçtük 40 HRC çıktı.

Şimdi tekrardan ısıl işlem yapmalımıyım sizce?

Muhammed Kargı

• 157
  • Yer: YOZGAT
« Yanıtla #70 : 22 Kasım 2020, 15:50:24 »
Demir karbon faz/denge diagramı açılır. Eldeki karbon oranına göre yerimiz bulunur. Ben 0.83'ten az karbon olan hale göre anlatayım.

Biz zaten karbonu düşük çelikleri de bıçak olarak sevmediğimize göre karbon 0.83'ten çok da fazla düşük değildir diyelim.

Bu noktadayken görüyoruz ki A3 diye bir çizginin bizim karbonumuz için kaç dereceden geçtiğine bakıp da onu geçmemiz gerekecek. Çeliği bunu adam gibi geçecek kadar ısıtabilirsek çeliğin östenit dönüşümünü yapabiliyoruz. İşte zaten o yüzden buradaki tavlamanın adı östenizasyon.

Eğer bunu becerebildiysek östenitimiz oldu. (Eğer bu kadar ısıtmasaydık grafik der ki perlitimiz, sementitimiz falan var.) Östenitimizi yeterince hızlı soğutabilirsek Martenzitimiz olur.

Martenziti elde edebildiysek suyu verebilmişizdir. Tavın sıcaklığı A3'ü yakalamadıysa östenit elde edemediğimizden sonra bunu martenzite de dönüştüremeyiz.

Yani yeterli sıcaklığa çıkamazsak elde ettiğimiz bir işimize yaramaz. Yanlışı yamamaya nafile çalışmayın; lütfen bir daha deneyin. :)

Östenizasyonu doğru yaptığınızı anlamaya odaklanın. Örneğin ısınan çeliği çekmediğini görmek için en basitinden bir mıknatıs kullanın. Su verdikten sonra da nerelerin su aldığını kabaca görebilirsiniz. Su alan yerler boyut değiştirmeden dolayı dökülür, daha açık renkte görünür.

"Su alan yerler boyut değiştirmeden dolayı dökülür, daha açık renkte görünür."

Bıçak su aldımı sertleştimi acaba sorusunun görüp görebileceğiniz bence en net cevabı.. Teşekkürler ustam
« Son Düzenleme: 22 Kasım 2020, 15:52:52 Gönderen: Muhammed Kargı »

Kahraman

• *
  • 11
  • Meslek: Emekçi
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #71 : 09 Mart 2024, 08:14:25 »
Merhaba sevgili arkadaşlarım;

Isıl işlem yağının ömrünü tamamladığını nasıl anlarız?

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #72 : 09 Mart 2024, 18:22:23 »
Merhaba sevgili arkadaşlarım;

Isıl işlem yağının ömrünü tamamladığını nasıl anlarız?
üyelerimizin ilk paylaşımlarının 'merhaba' bölümünde kendilerini tanıtmaları gibi bir geleneğimiz bulunuyor. Bu üyemizi tanıma ve hitap etmemizi kolaylaştırıyor.
Sorduğunuz soru ile de benzer konu bu başlıkta konuşulmuş. Ayrnıca forumun arama özelliğni kullanarak merak ettiğiniz konulara ulaşabilirsiniz. Ulaşamadığınız veya bulamadığınız konular için sorular sorabilirsiniz. Peşinen hoş geldiniz demiş olayım.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=13846.0