Bıçak Sanatı - Forum

şerit zımpara

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
şerit zımpara
« : 27 Ocak 2010, 10:14:26 »
merhaba,

forumun en acemisi olarak, bir sorum daha olacak sizlere. şerit zımparanın olması gerektiğine kanaat getirdiğim için bunu halletme niyetindeyim. kendim yapamam. çünkü ne sanaiye yakınım, ne de tandık ustalarım var :(

biraz fikrim olmasına rağmen, sıfırdan sorayım ki sorularımı, ilerisi için de bir kaynak olsun.

şerit zımpara makinalarında farklı modeller, biçimler var. hangisi ne tür kolaylıklar sağlıyor.

tank zımpara derler, bir alet var. bu amaçla kullanılabilir mi? ters çevirip bir tahtaya sabitleyip, onu da mengeneye sıkıştırarak kullanabilir miyiz? (eylem hocama selam olsun) ;)

amatör veya beginner seviyesi için önerebileceğiniz şerit zımpara makianaları hangileridir acaba? ve tabi fiyatları :D

bu makinalarda çalışırken nelere dikkat etmek gerekir, nerelerde hata yapma riski vardır?

ilgi gösterip cevap veren ustalara şimdiden teşekkürler.

selam ile...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: şerit zımpara
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2010, 10:48:49 »
Geçenlerde Cebehane'de malzeme konusunda yazdıklarımı konusu gelmişken derleyeyim:

Tank Zımpara Ve Ucuz Şerit Zımparalama Makineleri

Bende bir tane tank zımpara var. Bauhaus'ta 50 liraya görünce almıştım. Öyle gürültücü bir alet ki çok kullanası gelmiyor insanın. Şeritleri de kısa olduğundan zımparalar çabuk eskiyor. Buna karşılık sert metalde iş görüyor mu görüyor. Sonuçta zımparanın kalitesine bağlı. Kullanırken bir yere sabitleme, açma kapama düğmelerine ulaşma güçlüğü var.

Eğer elinizde hazır varsa ve gürültü dert değilse kullanın derim. Eğer satın alacaksanız tank zımparaya para vermek yerine, ufak masaüstü cihazlarından alınabilir. Bunların performansı yüksek olmadığından (genelde ahşap ile çalışmak üzere tasarlanıyorlar) işi ilerletenler 1-2 beygirden güçsüz makina kullanmamayı tavsiye ediyorlar. Bu güçteki makinaların ucuz masaüstü şerit zımpara makinelerine göre kat kat pahalı olacağını söyleyeyim. İster satın alıyor olun, ister kendiniz yapın...

Tank zımparayı güvenli bir şekilde kullanabilmek için büyükçe bir çıtaya kablo bağı ile bağlayıp bu çıtayı da mengenede sabitleyebilirsiniz.

Tank zımparayı sabitleme. Tank zımparanız varsa bunun gibi bir sabitleme yöntemiyle çok daha rahat çalışabilirsiniz.

Tank zımparayı sabitleme.

Piyasadaki bazı masaüstü zımpara makineleri

Örnek olsun diye bir çırpıda bulduklarımı aşağıda verdim.

Bunlar nispeten ucuz makineler. Hiç birini kullanmadığımdan performansı için yorum yapamayacağım ancak genel olarak performanslarının düşük olduğu söylenmekte. Yine de tank zımparadan çok daha iyidirler.  :)

172 lira
http://Bkz.

127 lira
Bkz.

120 lira
Bkz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 27 Ocak 2010, 11:02:22 »
Emin Selam,

Durukan bir güzel süpriz hazırlamıştı ben de onun o firma hakkındaki fikirlerini bekliyordum sana zımpara önermeden önce. Ancak bulduğu 1000 liranın üstünde profesyonel bir zımpara...

Amatör zımparaların genel huyu çok gürültülü, çok hızlı, kuvvetsiz motor üçlüsü. Ancak bu makinalar ile çalışmak en azından profil verme ve eğe işlerini kolaylaştıracak, taşlama eğimlerinde daha hızlı iş görebileceksin.
Hızlı çalışması birincisi kontrolünün zor olmasına ve su verilmiş çeliğin aşırı ısınıp suyunun kaçmasına, ahşap ile çalışırken ahşabın dağlanmasına neden olmasına neden olur. Bu yüzden kısa aralıklarla ve keskin bant zımparalarla çalışman gerekli, çok hızlı döndüğünden alminyum oksit bazlı bantlar normalden daha hızlı körelir. Tüm eksi yönlerine rağmen elinizde bant zımpara yoksa ve profesyonel zımpaa yapamıyor veya alamıyorsanız mutlaka edinmeniz gereken bir alet... Tank zımpara, titreşimli zımpara, daire zımpara denedim. Kesinlikle bu iş için uygun değil. Tank zımpara belki kabza şekillendirmede işe yarayabilir ancak çelik şekillendirmek için çok kısa zımpara boyu var, bir bıçak bitirene kadar sürüyle zımpara körelir, herşey bir yana pahalıya patlar...

http://www.klavuzsan.com/?p=1&u=3 Adamların yaptıkları makine bu. Ancak bazı modifikasyonlar istedik bize uygun olması için.
İyi bir bant zımparada olması gereken özelllikler:
- Hızı ayarlanabilir olmalı
- Değişik bant zımpara standartlarıyla çalışabilmeli
- Değişik eklentilere izin vermeli
- Motoru 2 beygir ve üstünde olmalı
- Yüksek hızlarda yalpa yapmamalı

Bunları tamamen sağlayabilirlerse bu kılavuzsan makinesi mükemmel bir seçenek olur. Durukan'ın ilk izlenimlerini bekliyoruz...

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2010, 11:07:54 »
eylem hocamın örnek olarak verdiği zımparalar biçimsel olarak birbirlerniden farklılar gibi. yani zımpara açısı olarak. bu farklılığın sebebi nedir? ve bu üç seçenekten hangisi daha kullanışlı?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 27 Ocak 2010, 12:07:41 »
eylem hocamın örnek olarak verdiği zımparalar biçimsel olarak birbirlerniden farklılar gibi. yani zımpara açısı olarak. bu farklılığın sebebi nedir? ve bu üç seçenekten hangisi daha kullanışlı?

Açıkçası çok kişisel bir konu bu. Ancak zımpara tablası genelde profesyonel makinelerde dik veya çok hafif açılıdır.
Şu albümü dikkatlice bir inceleyiniz: http://gonza-rytec.rajce.idnes.cz/brusky/#album. Bıçak sanatçılarının kendi yaptığı zımpara makineleri bunlar.
En karakteristiği şu tip:
http://img5.rajce.idnes.cz/d0505/2/2593/2593399_5e6c00864afe41767dc68917c7826a97/images/bruska081b.jpg
Açıkçası benim makine de bu tipte. Yani Eylem'in 2. bant zımpara örneği gibi (127 lira)...
Ancak bazısı açılı çalışmayı sever: http://img5.rajce.idnes.cz/d0505/2/2593/2593399_5e6c00864afe41767dc68917c7826a97/images/bruska055a.jpg
Bazısı ise yatay çalışır:
http://img5.rajce.idnes.cz/d0505/2/2593/2593399_5e6c00864afe41767dc68917c7826a97/images/bruska218a.jpg

Açı çok önemli değil ilk başta. Benim ilk yaptığım bant zımpara yatay tablalıydı. Şimdi dikey çalışıyorum.
Önemli olan makinenin kalitesi. Bir de hızı ayarlanabiliyorsa süper...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 27 Ocak 2010, 12:26:37 »
Eylem'in ikinci yolladığının teknik özelliklerine baktım (şu dikine olan). Bant hızı makul,  en azından su verilmemiş çelikte kullanılabilir, suverilmiş için çok yüksek hız (5 mt/sn benim kullandığım hız su verilmiş çelik ve ahşap kabzalarda; profil çıkarır ve taşlama eğimi verirken ise 15 mt/sn kullanıyorum susuz çelikte). Bir de makine almadan önce zımparasından rahatlıkla ve ucuza edinilip edinilemediğini araştırın. Bu çok önemli. Disk zımpara eğer eğer diski yalpasız ise bizim işler için kesinlikle gerekli ekipmanlardan bir, özellikle kabza parçalarını düzlerken, elle zımparalama öncesi yüzeyleri düzlerken çok işe yarar. Ancak bu makinedeki disk hızı kullanılamayacak bir hızda. En fazla 1200 rpm'de çalışabiliyorum ben, bunun üstünde kontrol tamamen kaçıyor...
TEKNİK ÖZELLİKLER
MOTOR : 220 V / 50 Hz 300 WATT
BANT ZIMPARA : 762 x 25 mm
DİSK ZIMPARA : 127 mm
BANT ZIMPARA HIZI : 13,5 m/s
DİSK ZIMPARA HIZI : 2800 d/d
AĞIRLIK : 7,5 kg

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #6 : 27 Ocak 2010, 14:24:58 »
dönüş hızı bu kadar önemli ise, bunu yavaşlatacak bir ayr nasıl olmaz, aklım almıyor ???

yani içinde bir yerler kurcalanınca sanki olur gibi düşünesiyim:) bir elektrikçi ile halledilez mi bu hız meselesi?

huseyinmertturk

• 135
  • Meslek: Çakı Bıçak İmalatçısı
« Yanıtla #7 : 27 Ocak 2010, 14:50:09 »
kEŞKEBENDE BİRKAÇ RESİM OLSAYDIDA yardımcı olsaydımama şöyle yapalım eğer hazırlatabileceğiniz tornacı türü varsa eğer biz 3 beygir deriz 3 beygir bir tane femaş markası  çok kullanışlıdır hemde yerli malıdır böyle bir bileme makinası alırsanız bunda her türlü işi yapabilirsiniz hız yavaşlatmak içinde kasnak değiştirmek ek kasnak koymak suretiyle hızını ayarlayabilirsiniz. Mesela şöyle açayım 3 beygirlik bir makinayı yavaşlatmak istiyorsunuz motor kasnağı küçültüp bant ve ya zımpara aparatını taktığınız mil kasnağını büyülterek yavaşlamasını sağlaya bilirsiniz bunada motor kısmına raylı bir kızak sistemi yaparak aynı makinada değişik hızlarda değişik işlemleriyapmanızı sağlaya bilir. Hem pratiktir.Hem daha ekonomiktir hemde iki üç makina almak yerine tek makinada işinizi görebilirsiniz. Size yardımcı olabilmesi açısından oturaklı matkapların kasnak bölümünü incelerseniz anlatmak istediğimi anlarsınız  sistem olarakda aynı işlemi gerçekleştireceksiniz.Kusura bakmayın ben bilimsel konuşmalar yapamıyorum inşallah anlaşılır olmuştur. saygılar...

« Yanıtla #8 : 27 Ocak 2010, 16:09:39 »
Klavuzsan ın makinesi güzel ve işlevsel görünüyor, az daha uğraşsalar KMG olacakmış. toparlanırsa iyi iş görür, bir inverter eklense mesela, motor da şöyle 2hp olsa. mesela

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #9 : 27 Ocak 2010, 16:15:11 »
Belki biraz gereksiz detaylı yazıyorum ama ortada kaynak olarak bulunsun.  :-\

Kasnak

Makineyi sıfırdan üretirken Hüseyin beyin dediği gibi kasnak kullanmak mümkün.

Kasnak ararken rulmancılara gidip kademeli kasnak sormak gerekli. Kademeleri kasnakları ise genelde stokta bulundurmayıp firmadan sipariş ediyorlar. Kademeli olsun, kademesiz olsun kasnaklar çok zaman merkezi delinmemiş geliyor. Bunların delinmesi gerekiyor. Bunun için de haliyle torna gerekmekte, yada bir tornacı bulacaksınız.

Eğer kasnak çevirecek olan milde kama varsa kamanın gireceği oyuğu açmak için vargel yada broş gerekiyor. Bu makineler pahalı ve tornaya göre çok daha nadir makinalar. Alternatiflerinizden birisi kamadan kurtulmak da olabilir.

Motor devir kontrolü

Kasnak kullanmak yerine motorun kendi devrinin değişmesinin yollarına da bakılabilir.  AC motorların çok zaman 3000 yada 1500 devirin biraz altında bir devirde döndüğünü göreceksiniz. Örneğin 2850 d/dak, 1430 d/dak gibi. Böyle yuvarlak olmayan bir devirin anlamı bu makinanın motorunun asenkron AC motor oluşudur. Çok rastlayacağınız sincap kafesi motorlar asenkron AC motorlardır.

Asenkron motorların devirini ayarlamanın tercih edilen yolu beslemenin frekansını değiştirmektir. Türkiye'de şebeke gerilimi 50 Hz'dir. Yani teldeki gerilim kendini saniyede 50 kere tekrarlar. Buradan  60 saniye için 3000'i elde ederiz. Bildiğiniz gibi bunun yarısı 1500, üçte biri 1000, dörtte biri 750'dir. Bu verdiğim değerler farklı asenkron motorların yaklaştığı devir sayısını verir.

Bu frekansın ayarlanmasına dayanan devir kontrolü elektronik devre yardımıyla olur. Devrenin kendisi 50Hz'lik şebekeden beslenerek apayrı bir besleme üretir. Bunun frekansını ayarlamak mümkündür. Para dert olmasa tercih edeceğim yöntem budur.

Bu frekans ayarlama yöntemi motorun kendisinden de pahalıdır. 150-200 liralık bir motorun devrini ayarlamak 400 liralık kontrolör gerektirir.

Farklı motor

Motor devrini temelli değiştirmenin yolu motoru farklı devirde seçmektir. 2850 devirlik motorun yerine uyan 1400 devirlik bir motor takmak buna örnek olabilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #10 : 27 Ocak 2010, 20:37:51 »
arkadaşlar makine geldi,
bu benim sanırım 3. makinem olacak. tabii bir de tank zımpara makinem vardı 4. oo uc adet yo 4 adet de taşlama motoru kullandım. birisi trifaze, birisi monofaze uzun kollu polisajlardan bir tanesi küçük anahtarcı tipi bir taneside sulu sistem. az kalsın jet marka yeni bir alet ediniyordum kurtuldum. tabi bu birazda emek ve zaman aldı.  ama çok ögretici de oldu. özellikle evde odada balkondasıcakta sogukta geççirdigim zamanlara muteşekkirim.o bu derken bir bakmışım bana yetmiyor. taş motorlarda da çalıştım a dan z ye.  tank zımpara ile de bıçak bitirdim. sonuçta elektrikli her alet elde işlemeden defalarca hızlı ve pratik. özelllikle bunu torna kaleminden yaptıgım bıçaklarda fark ettim. bu işi biraz devir sayılarından, zımpara çeşitlerinden bagımsız ögrendim. biraz uzun surdu ama o zamanlar buradai gibi bilgi imkanları yok ii.  bu tamamen kişnin bu iş için ayırabilecegi yer zaman ve para ile ilişkili.  orneklerde verilen tüm makineler bende vaar şu anda. kimisi çok kullanılmışkimisi çok çok az. ama balkonda bile çalışabildigim küçük makinelerinde kendine göre avantajları mevcut idi. biraz elde ege ile taş ile biraz makinelerde vs vs.  su anda aldıgım makine klavuzsan markasına ait. pazar günü denemesini yapacagım. ilk görüntü iyi. hemde  çok iyi. ikinci bir dety her ne kadar motor gücü idealin alt sınırında ise de şimdiye kadar kullandıgm en kapsamlı makine bu. işin güzel yanı fırmadan konuştugum yetkililler nazik ve yardımsever. yani modifikasyon yolu her zaman açık. eldendüşme güzel bir motor ile istenilen her işi çıkarabilir. aynı sutunlu matkaplardaki gibi bir kasnak sistemi de var. ilk fırsatta calışma ile ilgili video ve fotoları sizlerle paylaşacagım. bu aralar makine almak isteyen arkadaşlar biraz beklerlerse elimdeki iyi durumda olan makineleri çok ideal bir imkanla onlara sunabilirim.  kişisel olarak ben bu tur işler için gereken çıraklık donemim bitirsm sayılır. geçi ögrenmek hiç bitmiyor ama bu bir süreç. yeni başlıyanlara veya kısıtlı ekonomisi olanlara öneriim belli bir süre küçük  ev tipi makinalarla bıçak üretmeleri olacaktır. bizim urfada abdulkadir usta taş motoru ile oyle bir işçilk çıkarıyor ki insan saatlerce izleyebilir. benzer olarak bora bıçaklarının ustası da gerçekten ellerine çok hakim ve bıçakların sag  sol yüzlerini jilet gibi çıkarıyor. biraz zaman ve sabır lazımmmm

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 27 Ocak 2010, 20:50:08 »
Yaşasın Durukan, acaip sevindim. Gerçekten süper haber. Zımpara boyutları konusunda bir gelişme oldu mu?
Kasnak sistemi kaç kademe? Bir ara konuşmalı adamlarla, büyük dişli tekerin boyutu nedir? Kaça geldi sana? Sorular sorular...  :D
Hadi güle güle kullan. Ben de belki ilerde ikinci bir makine koyayım diyorum. Biri tekerde dursun diğeri düz tablada, çok zaman kaybı oluyor birinden diğerine geçmek, bir de benim alette bir sürü ayar yapmak zorunda kalıyorum birinden diğerine geçerken....

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #12 : 27 Ocak 2010, 21:43:55 »
Hayırlı olsun! Kullandıktan sonra bir rapor bekleriz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #13 : 27 Ocak 2010, 23:33:58 »
Hadi güle güle kullan. ;)

durukan

• 774
« Yanıtla #14 : 28 Ocak 2010, 08:36:25 »
bu arada eylemin fikrini ögrenmek isterim. matkaplarda tetik basma oranı ile ilgili devir hızı değişmekte. bu nasıl oluyor. benzer bir mantıgı kullanamazmıyız?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #15 : 28 Ocak 2010, 10:00:40 »
Matkapların iç yapısını araştırmadım ama gerilim ile de deviri kontrol etmek mümkün, herhalde böyle işliyordur. Elektrik makinaları dersini ancak hayal meyal hatırlıyorum. Ancak mantıken de bu çok süper bir yöntem değil gibi geliyor. Gerilim düşürmek de sinüs işareti kırparak oluyor. Hem şebeke gerilimini kırpmak çok sağlıklı değil hem de muhtemelen motorun torkunu kötü etkiliyor olabiliriz.

Bir ara araştırırım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 28 Ocak 2010, 12:46:39 »
Sefa o iş için öncelikle doğrusal akım motoru gerekir bildiğim kadarıyla. Açıkçası 2-3 beygir doğrusal akım motoru ve bu tip bir reostalı düzenek yerine aynı parayı asenkron AC motor ve VFD (AC hız kontrolörü) ikilisine harcamayı tercih ederim.

Sizi temin ederim kademeli kasnak düzeneği bu iş için çok yeterli bir çözüm, sadece 80 lira civarına mal oluyor. VFD ise 500 liradan başlıyor (ikinci eli).

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #17 : 28 Ocak 2010, 14:59:25 »
durukanın ikinci ele çıkartacağı ufak ev tipi makinalara oldukça hevesli bir şekilde talibim:) şu zımpara işini de çözdük mü tamam :D

cahil cesareti böyle oluyor işte ;D :2up

durukan

• 774
« Yanıtla #18 : 28 Ocak 2010, 15:16:50 »
yok cah,l cesareti degil bir şekilde başlamak lazım.  arkadaşlar bugun http://www.interabrasive.com/index.aspx
fırmasından ergun bey ile gorustum çok ilgili ve yardımsever birisi.  bu fırma yaklaşık 50 ulkeye zımpara gonderiyormuş. amerika dadahil. ben kendisinden zirkonyum bantlar ile ilgili bilgi istedim. bana zirkonyum malzemenin 120 kumun ustunde3 gercek bir fark yaratmayacagını söyledi. alimunyum oksit gibi degil. Al da daha ince kumlara ulaşılabilirken zirkonyumda bu pek gecerli degilmiş. yani 60 ile 120 arasındaki fark 120 ile 240 arasındakinden çok fazla imiş. ben bunu bilmiyordum acıkcası. ergun beye ben bizden bahsettim. ilgilendi. zamanla ilişkilerimizin daha iyiye gideceginden eminim.

« Yanıtla #19 : 28 Ocak 2010, 16:29:27 »
Emre AC motorlarlada oluyorda biraz pahalı diye biliyordum zaten Eylem nasıl olduğunu anlatmış
Durukan zirkonyum bantlarla ilgili pratik bir bilgi öğrenmiş olduk, sağol
Matkaplardaki tetikten devir kontrolü bildiğim kadarıyla basit bir pot devresi, doğal olarak devir düşünce tork düşüyor yani bizim işimize yaramaz.