Bıçak Sanatı - Forum

şerit zımpara

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: şerit zımpara
« Yanıtla #20 : 28 Ocak 2010, 16:33:09 »
yok cah,l cesareti degil bir şekilde başlamak lazım.  arkadaşlar bugun http://www.interabrasive.com/index.aspx
fırmasından ergun bey ile gorustum çok ilgili ve yardımsever birisi.  bu fırma yaklaşık 50 ulkeye zımpara gonderiyormuş. amerika dadahil. ben kendisinden zirkonyum bantlar ile ilgili bilgi istedim. bana zirkonyum malzemenin 120 kumun ustunde3 gercek bir fark yaratmayacagını söyledi. alimunyum oksit gibi degil. Al da daha ince kumlara ulaşılabilirken zirkonyumda bu pek gecerli degilmiş. yani 60 ile 120 arasındaki fark 120 ile 240 arasındakinden çok fazla imiş. ben bunu bilmiyordum acıkcası. ergun beye ben bizden bahsettim. ilgilendi. zamanla ilişkilerimizin daha iyiye gideceginden eminim.

İlginç bir bulgu, teşekkürler Durukan,
Zımparalarda birçok kalite var:
1- Al oksit 40 kumdan 220 kuma kadar bantlar genelde çok agresif olmasına rağmen zımpara bezine tutunuşu zayıf oluyor, zımparaladığınız malzeme sert çelik ise hızla bant körleşiyor. Ancak hızlı körleştiği ve malzemeyi çok derin çizmediği için özellikle kabza malzemelerinde birincil tercihim.
2- Zirkonyum (mavi) bantlar ozellikle yüksek alaşım çeliklerinde ve paslanmazlarda sertleştirilmemiş ise uzun ömürlü ve agresif bir seçim. Ancak karbür yapısı yoğun D2 çeliklerde çelik yumuşakken bile hızla körleşiyor...
3- Seramik bantlar (engineered abrasives): Yurt dışından getirttiğim seramik bantlar muhteşem, Norton'un blaze bantlarını kullanmaya başladım, üretim hızım belki 5 kat kadar arttı, zımpara maliyetim de ciddi olarak düştü. Şimdiye kadar tek bir 60 kum blaze bant ile fırın yapımında saatlerce zımpara yaptığım halde iki bıçağı rahatlıkla bitirdi, sertleşmiş AEBL çeliği tereyağı gibi aşındırıyor günlerdir kullanılmış olmasına rağmen....
4- Özel aşındırıcı plastik bantlar. Yine yurt dışından aldığım 3M trizact bantları ile nerdeyse el ile zımparalanmış gibi sonuçlar alabiliyorum. Özellikle paslanmaz çelikler ve demir dışı metallerin 220 kum sonrası ince zımpara işlerinde yüzey düzleme ve polisaja hazırlama öncesinde vaz geçilmezim. Sanırım bir tanesi yıllarca dayanır. Şimdiye kadar sadece 2 tane farklı kum trizact bant kullandım, 20-30 bıçak geçirmiştir ancak hala iş görüyorlar..
5- Klingspor'un "cork" bantlarını kullanmaya başladım, özellikle 400 kumdan 800 kuma kadar çok düzenli polisaj yapıyor. Yurt dışındaki bıçakçılar elle bitirilmemiş bıçaklar için son polisaj olarak 800 kum "cork" bant üzerine yedirilmiş polisaj pastası ile geçiyorlar. Tam anlamıyla muhteşem bir bitirişi var. Daha polisaj tozu sürmedim banta, biraz körleşince sürmeyi düşünüyorum. 5-6 yıldır aynı "cork" bantı kullanan bir sürü bıçakçı var. Polisaj pastası sürüldüğü sürece hayat boyu (en azından bantın bezi bozulana kadar) kullanılabilir.

Bunun dışında engineered aşındırıcılı bantlar (mühendislik eseri bantlar) aslında özel tasarımlı AlO bantlar, ancak çok özel reçine ve 3 boyutlı kum yerleşimi çom uzun ömürlü ve temiz işler çıkarmak için birinci sınıf. Daha almadım bunlardan. Bunun dışında çok agresif ama az ömürlü silisyum karbür bantlar ve scotch-brite bantlar dışında deri kayışlar da var. Daha önce kullandığım zirkonyum j-flex bantları bir araları Hermes markası altında Türkiyede bulabiliyordum, son yıllarda her halse kriz yüzünden sanayinin gerilemesi ile pek getirtmiyorlar. Aklınızda bulunsun 3m, Norton veya Klingspor bant bulursanız bunlar dünyanın en kaliteli ürünlerini üretiyorlar, gözü kapalı alabilirsiniz...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 28 Ocak 2010, 17:53:31 »
...
Matkaplardaki tetikten devir kontrolü bildiğim kadarıyla basit bir pot devresi, doğal olarak devir düşünce tork düşüyor yani bizim işimize yaramaz.

Gerilimle oynamada empadans problemleri olabilir. Bu yüzden bildik dimmer devresi ampulde olduğunun aksine bunu gerilimini değiştirmek için uygun düşmüyordu diye hatırlarım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #22 : 28 Ocak 2010, 18:30:58 »
...
Matkaplardaki tetikten devir kontrolü bildiğim kadarıyla basit bir pot devresi, doğal olarak devir düşünce tork düşüyor yani bizim işimize yaramaz.

Gerilimle oynamada empadans problemleri olabilir. Bu yüzden bildik dimmer devresi ampulde olduğunun aksine bunu gerilimini değiştirmek için uygun düşmüyordu diye hatırlarım.

Sanırım PWM tekniği gerek bu iş için eğer DC motor kullanılacaksa (http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=2&soru_id=4346), ama unutmayın AC motor çok daha az bakım gerektirir ve daha güvenlidir. Elektrik kaçaklarında DC motor çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. DC motorlar AC motorlara göre (eş tiplerde) çok daha pahalı. DC motor kullanan zımparalar var ama kullanıcıları çok da mutlu değil...
3 fazlı AC motorları çok ucuz ve işi çok iyi görüyorlar. Eğer atölyenizi geliştirmek istiyorsanız ilk işiniz atölyeye 3 fazlı sanayi elektriği bağlamak olur...

http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=686415: daha önceleri disk zımparamda kullanmak üzere motor araştırmam için bilenlere danışmıştım. Kendi zımparasını yapanlar için güzel bilgi veriyor...

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #23 : 06 Şubat 2010, 20:07:54 »
yok cah,l cesareti degil bir şekilde başlamak lazım.  arkadaşlar bugun http://www.interabrasive.com/index.aspx
fırmasından ergun bey ile gorustum çok ilgili ve yardımsever birisi.  bu fırma yaklaşık 50 ulkeye zımpara gonderiyormuş. amerika dadahil. ben kendisinden zirkonyum bantlar ile ilgili bilgi istedim. bana zirkonyum malzemenin 120 kumun ustunde3 gercek bir fark yaratmayacagını söyledi. alimunyum oksit gibi degil. Al da daha ince kumlara ulaşılabilirken zirkonyumda bu pek gecerli degilmiş. yani 60 ile 120 arasındaki fark 120 ile 240 arasındakinden çok fazla imiş. ben bunu bilmiyordum acıkcası. ergun beye ben bizden bahsettim. ilgilendi. zamanla ilişkilerimizin daha iyiye gideceginden eminim.

arkadaşlar bugun interabrasive den ergun beyin yolladıgı numuneler elime gecti. kendisi bunları ucretsiz yolladı. 36 ve 60 kum zirkonyum zımparalar ve denememeizi istedi.  115 cm e 10 cm lik bantlar. ondule birleştirmeli.  birinden 3 digerinden 4 adet yolladı. şimdi benim bildiğim kadarı ile bu tip zımpara yı kullanabilecek makine sadece sefa, emre ve bende . ş eger sizin elinizdeki aletler 115 lik bantlrala çalışılmasına izin veriyor ise bu numuneleri sizlerle paylşmak istiyorum. sonucta sadece benim degil bizlerin denememiz için gönderiildi.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #24 : 06 Şubat 2010, 20:19:23 »
 :( Maalesef Durukan yahu, benim makinede 72 inch'liği (1800 kabaca) zarzor takıyorum.. Sanırım bant zımparamın tasarımını elden geçirmem lazım bir ara, tekerden tablaya geçmek de zor oluyor zaten...
Sen kullan ustam, ben sizin yorumlarınıza güvenirim. Zaten aynı tip çelikler var hepimizde hemen hemen. Eğer hoşuna gittiyse ben de bir ara (Yaz gibi herhalde) sipariş geçmem gerekecek...
Bilgi için teşekkürler, firma çok hoş görünüyor numune olarak bir sürü bant yollamışlar  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #25 : 06 Şubat 2010, 21:04:07 »
Durukan bey yenı zımpara makınenız hayırlı olsun..    şu an test aşamasında sanırım,  gözlemlerinizi bizimlede paylaşırmısınız..?

sanırım bır tanede ben alıcam. veay tornacımı kandırıp beraber yapıcaz.. >:D
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

durukan

• 774
« Yanıtla #26 : 06 Şubat 2010, 23:39:49 »
1.1 kw motoru ile cok güçlü değil ancak benim şimdiye kadar çalıştıgım en güzel makina. şerit değiştirmesi çok kolay. farklı boylarda şeritleri kullanabiliyorsunuz. şu anda tüm parçaları hazır olmadıgı için detaylı tanıtımını yapmıyorum. umarım 10 gün içinde paylaşacagım. ama şu ana kadar muhatabım olan klavuzsandan mustafa bey ile cok iyi diyalog kurduk. gayet yardımsever ve iyi niyetli birisi. işallah bizlerle olan bu diyalogu gelişerek devam edecek..

« Yanıtla #27 : 07 Şubat 2010, 00:02:49 »
Ustam sen kullan bizdeki makina min 1700 mm max 2400 ve yukarısı ;) sonuçları paylaşırız. Ama şirke yaklaşımı diye buna derim, çok çok ilgili olmalılar, aman reklamlarını yapalım derim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #28 : 22 Şubat 2010, 14:07:32 »
Arkadaşlar,
Durukan'ın Sefa'ya yolladığı, Sefa'nın kardeş payı edip bana yolladığı 2000mm 40 kum 120 kum seramik bantlar, 800 kum alminyum bantlar süper çıktılar. 800'lük bantları yine Sefa'nın yolladığı ironwood?? ahşabında denedim, Egebant'ın homojen olmayan bitirişiyle kıyas bile kabul etmez, bence süper, ancak bu bantlar sadece tek bıçak çıkartır ancak, en yavaş hızda bile hızla kumunu kaybediyor, ancak bu kadar düşük kumda tek katmanlı alminyum bantta normal birşey, benim kanımca fiyatı ve kalitesi çok makul....

Gelelim seramik bantlara: Paslanmaz ve sertleştirilmiş eğede denemeler yaptım. Norton Blaze'den keskinlik ve kalite olarak nerdeyse hiç bir farkı yok, muhteşem  :2up :2up Sadece tek sorun bez dikişlerinin diklemesine olmamasından düzgün ikiye bölünememesi, bu da taşlama başlangıcında sorunlar yaratabilir. 50 mm standart bulabilirsek çok daha iyi olur, ancak seramik bant kalitesi açısından gerçekten çok iyi, aşındırıcının çok katmanlı yapısı, arka bezin sağlamlığı ve ağırlığı, birleşme yerinin ondülesi çok iyi.

Durukan bunları interabrasive.com'dan mı aldıydın? En yakın zamanda yüklüce almayı kafaya koydum.

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #29 : 22 Şubat 2010, 14:38:08 »
Bir de Sefa yolladığın ahşap çok güzel, hem yeterince sert hem de güzelce işlenince süper fügürler çıkıyor. Hoş bir rengi var, işlemesi kolay  :2up Ancak zımparalarken çok bildik bir koku yayıyor, bu kokuyu bizim bahçeden tanıyorum, sinameki veya keçi boynuzu türlerinden birine ait sanırım. Keçiboynuzu ahşabı (carob wood) Eski Mısır'da mobilya ve firavun tabutlarında kullanılan çok değerli bir ahşapmış. Ne dersin? Caesalpinioideae familyasından bir ağaca ait olabilir mi bu ahşap? Sonuçta Akdeniz bölgesinde endemik bir tür...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #30 : 22 Şubat 2010, 18:23:17 »
Emre 600 kum da vardı pakette ::) valla Durukanla beni birbirimize düşüreceksin :D :D :D.
Ustam keçiboynuzu değil, keçiboynuzunu acayip tanırım ( diğer bir deyişle harnup ) taradığım kadarıyla epeyce çok ironwood çeşidi var, bizdeki adı da zaten demir ağacıymış latincesi casuarina equisetifolia bu ağacın fotoğrafını aşağıya ekliyorum. Açık söylemek gerekirse sana gelenler tam performansını yansıtmıyor, bunun için biraz daha sabır . Zımparalar müthiş haber, ben daha denemedim, çarşambaya deneyeceğim. Durukana tekrardan çok teşekkürler; en azından bundan sonra yurtdışına bağımlı kalmadan tedarik edebileceğiz. Teker işi de çözüldüğüne göre geriye zımpara makinası yapacaklara yol göründü demektir :2up
( senin söylediğin Caesalpinioideae ya internette baktım, diğer adı orkide ağacı, bu ağacın nüfusu da burada oldukça fazla ama kerestesi nasıldır bilmiyorum. )
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2010, 18:26:29 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #31 : 22 Şubat 2010, 18:38:48 »
Emre 600 kum da vardı pakette ::) valla Durukanla beni birbirimize düşüreceksin :D :D :D.
Ustam keçiboynuzu değil, keçiboynuzunu acayip tanırım ( diğer bir deyişle harnup ) taradığım kadarıyla epeyce çok ironwood çeşidi var, bizdeki adı da zaten demir ağacıymış latincesi casuarina equisetifolia bu ağacın fotoğrafını aşağıya ekliyorum. Açık söylemek gerekirse sana gelenler tam performansını yansıtmıyor, bunun için biraz daha sabır . Zımparalar müthiş haber, ben daha denemedim, çarşambaya deneyeceğim. Durukana tekrardan çok teşekkürler; en azından bundan sonra yurtdışına bağımlı kalmadan tedarik edebileceğiz. Teker işi de çözüldüğüne göre geriye zımpara makinası yapacaklara yol göründü demektir :2up
( senin söylediğin Caesalpinioideae ya internette baktım, diğer adı orkide ağacı, bu ağacın nüfusu da burada oldukça fazla ama kerestesi nasıldır bilmiyorum. )

Caesalpiniodeae familyasında orkide ağacı ve keçi boyunuzu tipi bir sürü tür ağaççık tipi var. Açıkçası sadece dallarını kırdığımda aldığım koku ile aynı olduğundan (biraz mide bulandırıcı  ::) ) ben de acaba bu tiplerden mi diye merak etmiştim. Demek demir ağacına denk geldik, eeee, süper baba. Kaç yıl kurudu, bilgin var mı? Merkezde nem ölçümü yapar bildiririm sana baba yarın...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #32 : 22 Şubat 2010, 18:55:12 »
dört yıldır kuruyor, kesip biçtikten sonrada bir kaç gün kurusa yeterli olur gibi, ama en doğrusu sendeki nem ölçer. Merakla bekliyorum ???

durukan

• 774
« Yanıtla #33 : 22 Şubat 2010, 23:25:20 »
arkadaşlar işinize yaradıgına ve begendiginize sevindim.  bantların fiyatı makul. istenilen olculerde bulunabilir.   iletişime gececeginde bana haber yolla.  gersini bana bırak.....  interabrasiv degil....

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #34 : 22 Şubat 2010, 23:31:56 »
arkadaşlar işinize yaradıgına ve begendiginize sevindim.  bantların fiyatı makul. istenilen olculerde bulunabilir.   iletişime gececeginde bana haber yolla.  gersini bana bırak.....  interabrasiv degil....

Yakında çok yakında. Arkadaşlar beni besliyorsunuz gibi bir hisse kapıldım bugün  :)). Tezgahlara baktım, Sefa'dan demirağacı, Durukan'dan boynuz, bantlar, Taner'den 1075, Eylem'den PnP kağıtları, Yatağan'dan çelikler vs.... Biraz daha geliştireyim hünerlerimi görürsünüz siz  >:D

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #35 : 23 Şubat 2010, 22:46:40 »
 :) 1075,ten nasıl bır güzel meydana gelıcek ..? ben sabırla beklıyorum.
bu arada benım paşazade yenı sahıbıne gıttı ustam   :2up
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #36 : 04 Mart 2010, 11:27:22 »
bir hobi şerit zımparası buldum arkadaşlar.

http://www.woodworkersinstitute.com/page.asp?p=972

türkiye dağıtıcısından şu şekilde bilgiler aldım:

demır ve ahsap zımpara yapabılırsınız
motor 300 wat
serıt olcusu 762*25 mm -dısk capı 127 mm agırlıgı 7.5 kg
fıyatı 110 tl +kdv ıyı calısmalar .

bir kaç da fotoğrafını ekliyorum.

ne diyorsunuz?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #37 : 04 Mart 2010, 12:28:30 »
Hiç yoktan iyidir Emin. Fiyatı bakımından bence ilk işler için oldukça uygun. Daha profesyonel bişey alsan da sonrasında bu yine birsürü işini görür.

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #38 : 04 Mart 2010, 19:48:48 »
fiyat çok çok iyi, böyle bir şey yapayım desen 5 katını bulur. Devir sayısına bakınca ahşabı ancak çok kaba kumda ( örneğin 24 kum gibi) işleyebilir, diğer türlü ince kumlarda yakar gibi geliyor.

durukan

• 774
« Yanıtla #39 : 04 Mart 2010, 23:26:58 »
mutlaka elde fazladan zımpara olup olmadıgını sormalısın. genelde bulunmuyor. haberin olsun...