yok cah,l cesareti degil bir şekilde başlamak lazım. arkadaşlar bugun http://www.interabrasive.com/index.aspx
fırmasından ergun bey ile gorustum çok ilgili ve yardımsever birisi. bu fırma yaklaşık 50 ulkeye zımpara gonderiyormuş. amerika dadahil. ben kendisinden zirkonyum bantlar ile ilgili bilgi istedim. bana zirkonyum malzemenin 120 kumun ustunde3 gercek bir fark yaratmayacagını söyledi. alimunyum oksit gibi degil. Al da daha ince kumlara ulaşılabilirken zirkonyumda bu pek gecerli degilmiş. yani 60 ile 120 arasındaki fark 120 ile 240 arasındakinden çok fazla imiş. ben bunu bilmiyordum acıkcası. ergun beye ben bizden bahsettim. ilgilendi. zamanla ilişkilerimizin daha iyiye gideceginden eminim.
İlginç bir bulgu, teşekkürler Durukan,
Zımparalarda birçok kalite var:
1- Al oksit 40 kumdan 220 kuma kadar bantlar genelde çok agresif olmasına rağmen zımpara bezine tutunuşu zayıf oluyor, zımparaladığınız malzeme sert çelik ise hızla bant körleşiyor. Ancak hızlı körleştiği ve malzemeyi çok derin çizmediği için özellikle kabza malzemelerinde birincil tercihim.
2- Zirkonyum (mavi) bantlar ozellikle yüksek alaşım çeliklerinde ve paslanmazlarda sertleştirilmemiş ise uzun ömürlü ve agresif bir seçim. Ancak karbür yapısı yoğun D2 çeliklerde çelik yumuşakken bile hızla körleşiyor...
3- Seramik bantlar (engineered abrasives): Yurt dışından getirttiğim seramik bantlar muhteşem, Norton'un blaze bantlarını kullanmaya başladım, üretim hızım belki 5 kat kadar arttı, zımpara maliyetim de ciddi olarak düştü. Şimdiye kadar tek bir 60 kum blaze bant ile fırın yapımında saatlerce zımpara yaptığım halde iki bıçağı rahatlıkla bitirdi, sertleşmiş AEBL çeliği tereyağı gibi aşındırıyor günlerdir kullanılmış olmasına rağmen....
4- Özel aşındırıcı plastik bantlar. Yine yurt dışından aldığım 3M trizact bantları ile nerdeyse el ile zımparalanmış gibi sonuçlar alabiliyorum. Özellikle paslanmaz çelikler ve demir dışı metallerin 220 kum sonrası ince zımpara işlerinde yüzey düzleme ve polisaja hazırlama öncesinde vaz geçilmezim. Sanırım bir tanesi yıllarca dayanır. Şimdiye kadar sadece 2 tane farklı kum trizact bant kullandım, 20-30 bıçak geçirmiştir ancak hala iş görüyorlar..
5- Klingspor'un "cork" bantlarını kullanmaya başladım, özellikle 400 kumdan 800 kuma kadar çok düzenli polisaj yapıyor. Yurt dışındaki bıçakçılar elle bitirilmemiş bıçaklar için son polisaj olarak 800 kum "cork" bant üzerine yedirilmiş polisaj pastası ile geçiyorlar. Tam anlamıyla muhteşem bir bitirişi var. Daha polisaj tozu sürmedim banta, biraz körleşince sürmeyi düşünüyorum. 5-6 yıldır aynı "cork" bantı kullanan bir sürü bıçakçı var. Polisaj pastası sürüldüğü sürece hayat boyu (en azından bantın bezi bozulana kadar) kullanılabilir.
Bunun dışında engineered aşındırıcılı bantlar (mühendislik eseri bantlar) aslında özel tasarımlı AlO bantlar, ancak çok özel reçine ve 3 boyutlı kum yerleşimi çom uzun ömürlü ve temiz işler çıkarmak için birinci sınıf. Daha almadım bunlardan. Bunun dışında çok agresif ama az ömürlü silisyum karbür bantlar ve scotch-brite bantlar dışında deri kayışlar da var. Daha önce kullandığım zirkonyum j-flex bantları bir araları Hermes markası altında Türkiyede bulabiliyordum, son yıllarda her halse kriz yüzünden sanayinin gerilemesi ile pek getirtmiyorlar. Aklınızda bulunsun 3m, Norton veya Klingspor bant bulursanız bunlar dünyanın en kaliteli ürünlerini üretiyorlar, gözü kapalı alabilirsiniz...