Bıçak Sanatı - Forum

ISIL ISLEM FIRINI YAPIMI.

AHMET COŞKUN

• *
  • 8
  • Meslek: makinacı
  • Yer: karaman
ISIL ISLEM FIRINI YAPIMI.
« : 28 Aralık 2015, 23:59:54 »
MERHABA ARKADAŞLAR.
ONCELIKLE ISMIM AHMET KARAMAN DA YASIYORUM MAKINA IMALATI ILE UGRASIYORUM.
BULUNDUGUM SEHIRDE BICAK IMALATI YAPAN USTA SAYISI YOK DENECEK KADAR AZ OLANLARDA ESKI USTALAR VE BENDE BICAK ISINE COK UZUN ZAMANDIR MERAKLI OLDUGUM ICIN KENDI IMALATIMI YAPMAYA KARAR VERDIM TAZE KAN GEREK ANLAYACAGINIZ.
MESLEGIM GEREGI DEMIRE CELIGE YABANCI DEGILIM ZATEN ELIMDEN GELIR. FORUMDAN DA AYLARDIR DEGERLI USTALARIN YAZMIS OLDUGU BILGILERI TAKIP EDIYORUM.
SIMDI ASIL MESELEYE GELELIM HERKES GIBI BENIMDE FIRINA IHTIYACIM VAR TUGLA ISINI HALLETTIM AMA REZİSTANS OLAYININ ICINDEN CIKAMADIM BURALARDA REZİSTANS SARIMI YAPAN KIMSE YOK INTERNETTEN ARASTIRDIM BI SONUC ALAMADIM. FIRIN EBATI 25×30×80 CM OLARAK PLANLADIM TUGLAYI ONA GORE ALDIM. BU FIRIN ICIN NASIL REZİSTANS KULLANMAM GEREK KALINLIGI KAC MM. UZUNLUGU NE KADAR HIC FIKRIM YOK. İSİM GEREGI SANAYI ELEKTRIGI MEVCUT ATOLYEMDE. FIRININ DAHA CABUK ISINMASI ICIN 3FAZ YAPMAYI PLANLIYORUM. REZISTANS KONUSUNDA BILGISI OLAN USTALARIM YARDIMCI OLURSA MEMNUN OLURUM.
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

Ynt: ISIL ISLEM FIRINI YAPIMI.
« Yanıtla #1 : 29 Aralık 2015, 00:06:15 »
Çok az bir zaman sonra kendi yaptığım fırının tüm aşamalarının fotoğraflarını paylaşacağım, oradan hem ölçüleri hem rezistans vs tüm malzemeleri ve tedarik edilen yerleri yazacağım. Bölük pörçük olmasın diye buraya yazmıyorum ama merak etmeyin bir kaç güne geliyor, testleri yeni bitti  ;)

AHMET COŞKUN

• *
  • 8
« Yanıtla #2 : 29 Aralık 2015, 00:22:31 »
ASLINDA BENIM SADECE REZISTANS BILGISINE IHTIYACIM VAR DIGER ELEKTRIK GERECLERINI HALLEDERIM AMA ORDA TIKANDIM KALDIM. TABI TUM ASAMALARI DETAYLI ANLATILIRSA DAHA GARANTI OLUR. FORUMDA ARASTIRDIGIM KADARIYLA BIRKAC FIRIN YAPIMI ASAMASI MEVCUT AMA SIFIRDAN BASLAYAN ICIN YETERSIZ GELIYOR.

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #3 : 29 Aralık 2015, 01:07:13 »
Çok az bir zaman sonra kendi yaptığım fırının tüm aşamalarının fotoğraflarını paylaşacağım, oradan hem ölçüleri hem rezistans vs tüm malzemeleri ve tedarik edilen yerleri yazacağım. Bölük pörçük olmasın diye buraya yazmıyorum ama merak etmeyin bir kaç güne geliyor, testleri yeni bitti  ;)

O:-) O:-)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 29 Aralık 2015, 14:31:14 »
Merhaba,

Öncelikle eksik bıraktığınız ayrıntılar var:

• Fırının izolasyonu nedir, tuğlalar nasıl dizilmiştir, paylaşmanız faydalı olur. Konu havada kalmasın.
  • Rezistansları sormuşsunuz da sıcaklığı ölçecek ve kontrolü yapacak bir devreniz olmayacak mı?
  • Kontrol devresi üç fazı da aynı anda kapatıp açmalı. Bunun için de uygun güçte trifaze SSR gerek.

-- o --

REZİSTANS KONUSU

Fırını 3 faz ile besleyeceğinize göre birbirine eş üç tane rezistans yapıp bunları fırında kullanabilirsiniz. Tabi fırının içine bu 3 direnci nasıl dağıtabilirsiniz ona bakmanız gerek. Ben tek fazlı şebekeyle iki direnç kullanıyorum, biri sağda, diğeri solda çalışıyor.

Fırının güçü kaç watt olacak? örneğin 4,5 kW olursa her biri 1,5 kW üretecek üç dirence ihtiyaç duyacaksınız.

DIRENCİN DEĞERİNİN HESABI:
Gerilim = 220 V
Direnç gücü = 1500 W

Direnç: 220V^2/1500W=32 ohm

Demek ki 32 ohm'luk direnç sarılacak.

--------

Yaklaşık olarak bunun gibi güçte dirençlere ihtiyacın varsa 0,8 mm gibi bir kalınlıkta direnç kullanabilirsin. Benim fırınımın eski telleri 0,8 mm Kanthal diye biliyorum. Kanthal A yada A-1 olması gerek.

Bu sefer ise Baykal rezistanstan farklı marka tel aldım ve kendim sardım.

Aldığım sanki buydu:
http://www.baykalrezistans.com/urundetay.php?id=29

Eğer bu listedeki 0.8 mm ise aldığım ve 220 Voltta 1500 watt üretmekse hedefim: Listede 0,8 mm kalınlıktaki telin 1 metresinin direncinin 2,23 ohm olduğu verilmiş
O halde;
TELİN BOYUNU HESAPLAMA:
TEL BOYU = 32 ohm / 2,23 ohm/m = 14,34 m

Bu telin bu boydaki sarımı 1500 w veriyor. Bu teli evde sarmak isterseniz buna 2 m daha ekleyin. sarmaya 1. metreden sonra başlayın, son 1 m'yi yine sarmayın.

Bu iki uçtaki 1 metrelik kısımları üçe katlayın. Sonra tek bir tele dönüşecek şekilde burun, bir halat gibi olsun. Bunda amaç sarımların bittiği noktadan itibarenki telin artık direnç gibi davranmamasını sağlayacak şekilde kalın bir tel oluşturmaktır.

Telleri sarmak için yeterince yavaş dönen bir elektrikli tornavida yada tornaya azami 1 cm gibi bir çubuk bağlayıp teli bu çubuğa sarabilirsiniz. Burada önemli olan sarımın dış çapının taşların oluklarına girebilecek kadar küçük olmasıdır.

Telleri oluklara döşemeden önce sıkı olan sarımı dengeli olarak sündürerek tel sarımlarının birbirine değmemesini sağlamalısınız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2015, 14:46:33 »
Bir fotoğraf. Hem sarım hem de sondaki katlanıp burulmuş kısım görülüyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

AHMET COŞKUN

• *
  • 8
« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2015, 15:08:09 »
Tuglayi ytong kullaniyorum 15 cm kalinlikta elektrikli soba uzerine koydum denedim 1 gün durdu üst yuzeyine hic ısı gelmemis buz gibi duruyordu. Yani yalıtımı asiri yapmaya gerek yok sanırım. En azindan kendi gida firini imalatimizda da kullandigimiz izocam ile izolasyonu yaparim. Firinin elektrik aksani konusunda tanidigim otomasyoncu arkadaslar var rezistans haric geri kalan kısmını onunla hallederim. 3 faz istememin sebebi de trifaz zaten kullaniyoruz benim icin daha rahat olur ama 220 de olur sıkıntı olmaz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2015, 15:25:09 »
ısıl işlem fırını ytongla olmaz, ytong direkman rezistansın dşbinde gördüğü sıcaklığa dayanmaz, ömürlü olmaz. TİP23 tuğla yedarik edin derim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

AHMET COŞKUN

• *
  • 8
« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2015, 15:45:49 »
Burda bulabileceğim en iyisi bu hatta bunu bile zor buldum. 1 sene goturmez mi peki ytong.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #9 : 29 Aralık 2015, 15:51:33 »
Burda bulabileceğim en iyisi bu hatta bunu bile zor buldum. 1 sene goturmez mi peki ytong.

Yok Ustam 1-2 kullanımdan sonra grileşip erimeye, dökülmeye başlar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #10 : 29 Aralık 2015, 16:03:41 »
800 dereceler olsun 1000+ dereceler olsun şaka değil. Fırının için belki o sırada 1000 ama rezistans ve onun çevresindeki yapı akım geçtiği sırada çok daha yukarılara çıkıyorlar. Ytong kısa ömürlü bir malzeme ve bunu zamanında çok kısıtlı koşullarda idareten kullanılsın diye önermiştim. Fırını belki yaptığınız süre kadar bile dayanmayabilir ytong...
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2015, 16:13:58 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #11 : 29 Aralık 2015, 16:25:42 »
Cam yünü ile fırında çalışmak ancak belli koşullarda ve çok iyi hesaplardan sonra mümkün olabilir; öncelikle fırının çıkacağı sıcaklıklar cam yünü (izocam vs.) için çok fazla:

Alıntı yapılan: http://www.izocam.com.tr
Camyünü
  •   Kullanım sıcaklığı -50 / +250ºC aralığındadır. Bağlayıcısız camyünü ürünler 500°C’ye kadar kullanılabilmektedir. Ayrıca -200 / +400ºC aralığında kullanılan özel camyünü ürünler de üretilebilmektedir.
Bkz.: http://www.izocam.com.tr/f1-camyunu.html

Eğer çok iyi planlamayla en içteki ytong sırasının 250 derece üstünü içerde tutabileceğinden emin olabiliyorsanız tamam ama 1000 küsur derecelik sıcaklık tuğla aralarından illa ki sızacak ve cam yününü eritebilecek belki bu "bağlayıcılar" yanabilecektir.

Ha taşyünü kullansanız yine aynı sıkıntılar daha geç de olsa gerçekleşebilecektir, onun da sınır değerleri 1200'lerin yanından geçmiyor:

Alıntı yapılan: http://www.izocam.com.tr
Taşyünü
  • Kullanım sıcaklığı -50/+600, -50/+650°C aralığındadır.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #12 : 29 Aralık 2015, 16:27:02 »
yani izocam için sorarsanız ben olsam o topa girmem derim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

AHMET COŞKUN

• *
  • 8
« Yanıtla #13 : 29 Aralık 2015, 19:47:52 »
Demek ki bu iş ytong ile olmayacak boşuna aldık.
Fırını yapmk mesele değil ama malzeme yok buralarda en basit bi tuğla bile bulunmuyor.
Bu işle uğraşan fırın yapan bi arkadaş istedigim olculerde bi fırın imal edebilirse satin almak daha iyi olacak benim icin.
Yada büyük sehirlerde yasayan birine maliyetini gondersem tuglasi rezistansi yalıtım malzemesi gibi malzemeleri bana alıp yollasa cok daha makbule gecer. En yakınımda Konya var oraya gitmek sıkıntı olmaz konyada yasayan fırın işinden anlayan bi ustamiz varsa tecrubelerinden bilgilerinden faydalanabilirim.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #14 : 29 Aralık 2015, 20:02:08 »
www.artherm.com adresini inceleyin. Telefonlar sitede var. Cuma Bey gayet ilgili bir arkadaş. İhtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir yer. Fiyatları da iyi.

« Yanıtla #15 : 29 Aralık 2015, 20:10:51 »
www.artherm.com adresini inceleyin. Telefonlar sitede var. Cuma Bey gayet ilgili bir arkadaş. İhtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir yer. Fiyatları da iyi.
+1

AHMET COŞKUN

• *
  • 8
« Yanıtla #16 : 29 Aralık 2015, 20:27:15 »

Evet uzun zamandir arayıp bulamadigim bi site istediğim herşey mevcut.
Yarın ilk is arayip fiyat almak olacak teşekkürler.

Baki KARDAŞ

• Baki
  • 442
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #17 : 29 Aralık 2015, 20:34:19 »
https://www.youtube.com/watch?v=qSmhcsvdOJA

Ben de bu videoyu önerecektim ama gazbeton kullanmış...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #18 : 29 Aralık 2015, 20:55:52 »
Öyle tüm kasası kaynaklanmış fırın yapmayın derim.

Kapak mandalı güzel ama kapağın kasa ile birleşiminde esnek malzeme olması önemli.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #19 : 30 Aralık 2015, 16:40:27 »

:2up en kısa zamanda denemek istediğim bir konu ısıl işlem , başarılı olana kadar vazgeçmem , şimdilik bilgileri toparlayarak , dikkat ile ve acele etmeden takipteyim  C:-) sizlerden gelecek olan her bilgi resim tecrübe benim için çok önemli ustam , şimdiden ellerinizden öperim   :)