Merhaba,
Öncelikle eksik bıraktığınız ayrıntılar var:
- Fırının izolasyonu nedir, tuğlalar nasıl dizilmiştir, paylaşmanız faydalı olur. Konu havada kalmasın.
- Rezistansları sormuşsunuz da sıcaklığı ölçecek ve kontrolü yapacak bir devreniz olmayacak mı?
- Kontrol devresi üç fazı da aynı anda kapatıp açmalı. Bunun için de uygun güçte trifaze SSR gerek.
-- o --
REZİSTANS KONUSUFırını 3 faz ile besleyeceğinize göre birbirine eş üç tane rezistans yapıp bunları fırında kullanabilirsiniz. Tabi fırının içine bu 3 direnci nasıl dağıtabilirsiniz ona bakmanız gerek. Ben tek fazlı şebekeyle iki direnç kullanıyorum, biri sağda, diğeri solda çalışıyor.
Fırının güçü kaç watt olacak? örneğin 4,5 kW olursa her biri 1,5 kW üretecek üç dirence ihtiyaç duyacaksınız.
DIRENCİN DEĞERİNİN HESABI:Gerilim = 220 V
Direnç gücü = 1500 W
Direnç: 220V^2/1500W=32 ohm
Demek ki 32 ohm'luk direnç sarılacak.
--------
Yaklaşık olarak bunun gibi güçte dirençlere ihtiyacın varsa 0,8 mm gibi bir kalınlıkta direnç kullanabilirsin. Benim fırınımın eski telleri 0,8 mm Kanthal diye biliyorum. Kanthal A yada A-1 olması gerek.
Bu sefer ise Baykal rezistanstan farklı marka tel aldım ve kendim sardım.
Aldığım sanki buydu:
http://www.baykalrezistans.com/urundetay.php?id=29Eğer bu listedeki 0.8 mm ise aldığım ve 220 Voltta 1500 watt üretmekse hedefim: Listede 0,8 mm kalınlıktaki telin 1 metresinin direncinin 2,23 ohm olduğu verilmiş
O halde;
TELİN BOYUNU HESAPLAMA:TEL BOYU = 32 ohm / 2,23 ohm/m = 14,34 m
Bu telin bu boydaki sarımı 1500 w veriyor. Bu teli evde sarmak isterseniz buna 2 m daha ekleyin. sarmaya 1. metreden sonra başlayın, son 1 m'yi yine sarmayın.
Bu iki uçtaki 1 metrelik kısımları üçe katlayın. Sonra tek bir tele dönüşecek şekilde burun, bir halat gibi olsun. Bunda amaç sarımların bittiği noktadan itibarenki telin artık direnç gibi davranmamasını sağlayacak şekilde kalın bir tel oluşturmaktır.
Telleri sarmak için yeterince yavaş dönen bir elektrikli tornavida yada tornaya azami 1 cm gibi bir çubuk bağlayıp teli bu çubuğa sarabilirsiniz. Burada önemli olan sarımın dış çapının taşların oluklarına girebilecek kadar küçük olmasıdır.
Telleri oluklara döşemeden önce sıkı olan sarımı dengeli olarak sündürerek tel sarımlarının birbirine değmemesini sağlamalısınız.