Bıçak Sanatı - Forum

ISIL ISLEM FIRINI YAPIMI.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
Ynt: ISIL ISLEM FIRINI YAPIMI.
« Yanıtla #20 : 30 Aralık 2015, 16:44:45 »

:2up en kısa zamanda denemek istediğim bir konu ısıl işlem , başarılı olana kadar vazgeçmem , şimdilik bilgileri toparlayarak , dikkat ile ve acele etmeden takipteyim  C:-) sizlerden gelecek olan her bilgi resim tecrübe benim için çok önemli ustam , şimdiden ellerinizden öperim   :)

Valla ben bütün araştırma sipariş işlerini durdurdum. Sefa Hocamın fırınını bekliyorum. Çalışmalarımı ona göre yeniden planlayacağım.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #21 : 30 Aralık 2015, 16:46:32 »
Çok az bir zaman sonra kendi yaptığım fırının tüm aşamalarının fotoğraflarını paylaşacağım, oradan hem ölçüleri hem rezistans vs tüm malzemeleri ve tedarik edilen yerleri yazacağım. Bölük pörçük olmasın diye buraya yazmıyorum ama merak etmeyin bir kaç güne geliyor, testleri yeni bitti  ;)

:2up en kısa zamanda denemek istediğim bir konu ısıl işlem , başarılı olana kadar vazgeçmem , şimdilik bilgileri toparlayarak , dikkat ile ve acele etmeden takipteyim  C:-) sizlerden gelecek olan her bilgi resim tecrübe benim için çok önemli ustam , şimdiden ellerinizden öperim   :)

Ertan Bey ısıl işlemin tehlikeli yanlarının olduğunu unutmayın. Elimizin altında bir yangın söndürücü olmazsa olmazdır.
Okinawian

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #22 : 30 Aralık 2015, 16:57:59 »
 :D itfaiyede yakın bana çok şanslıyım  :)) uyarınıza teşekkürederim tedbiri mekanda ferahlık vardır yaza kadar anca kurarım zaten daha çoooook yolum var , evde terasa atölye yapımına başladım acelem yok   ::)

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #23 : 30 Aralık 2015, 17:23:41 »
Merhaba,

Öncelikle eksik bıraktığınız ayrıntılar var:

• Fırının izolasyonu nedir, tuğlalar nasıl dizilmiştir, paylaşmanız faydalı olur. Konu havada kalmasın.
  • Rezistansları sormuşsunuz da sıcaklığı ölçecek ve kontrolü yapacak bir devreniz olmayacak mı?
  • Kontrol devresi üç fazı da aynı anda kapatıp açmalı. Bunun için de uygun güçte trifaze SSR gerek.

-- o --

Hocam burda anahtarlama için ssr kullanmak şart mı. Uygun güçte bir kontaktör iş görmez mi?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #24 : 30 Aralık 2015, 19:05:25 »
Sıcaklık kontrol devreleri bu hassas kontrolü yapabilmek için yükü çok sık anahtarlar ve kontaktörlerin karakterleri de çok sık anahtarlamaya uygun değildir. Hele bir de fırının çektiği akımlarda kontaktörler çok çabuk sorun çıkarır. Attan inip eşeğe binmeye gerek yok. SSR'ı doğru değerde alıp iyi soğutun, ardınıza bakmayın. Benim ilk aldığım SSR hala çalışıyor.

Ayrıca buradaki tartışmayı da okumaya değer buldum:
http://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kontakt%C3%B6r-ile-ssr-aras%C4%B1ndaki-fark.4866/
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #25 : 30 Aralık 2015, 19:08:33 »
Eski elektro mekanik sontraller zamanında santrallerin kontakları sorun çıkardığı zaman bunlara çekiçle müdahale edildiği anlatılır...
Namık Kemal
Instagram'da ben

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #26 : 01 Ocak 2016, 18:21:41 »
eylem ustam ben fırında ssr yerine kontaktör kullanıyorum, iki sebebi var o "tak" sesini seviyorum, ikincisi ssr lerin kısa devre dayanımının düşük olduğuna dair birşeylerin aklımda kalması.Şüphesiz normal şartlarda ssr daha uzun ömürlü ama kısa devre dayanım konusu doğrumu ve salınım için 10 C yeterlimi? şimdiden teşekkürler ve iyi akşamlar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #27 : 02 Ocak 2016, 13:52:17 »
Açıkçası 10 C salınım tercih edeceğim bir değer değil, bu bence büyük bir kontrolsüzlük; ancak eğer buna razı iseniz bu aralık seçiminden nasıl faydalanacağınızı merak ettim.

Kısa devre konusu... Öncelikle bu rezistansların öncesine uygun değerde ve hızlı sigortalar koymanız zaten gerekli. Yani eğer kısa devre olsa bile söz konusu akımın uzun süre akmayacağı aşikar ve bu süre de sigortanıza bağlı. Aşağıdaki linkte ise SSR'larla ile ilgili olarak örnek olsun diye ENDA'nın sayfasında bulduğum değerler arasından ilgilendiğiniz SSR için olan aşırı yük akımı değerine bakabilirsiniz. Tabi yine de kısa devre olunca sonucunun ne olduğu yaşayınca görülür. Benim fırın düzenimde rezistansların iki ucu ve bunlara giden hatlar birbirinden çok uzak, hatların birbirine kısa devre olması için cidden uğraşmak gerek.

http://www.enda.com.tr/TR/Urunler/Urunler.aspx?UrunID=320
Namık Kemal
Instagram'da ben

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #28 : 02 Ocak 2016, 14:12:13 »
Sıcaklık kontrol devreleri bu hassas kontrolü yapabilmek için yükü çok sık anahtarlar ve kontaktörlerin karakterleri de çok sık anahtarlamaya uygun değildir. Hele bir de fırının çektiği akımlarda kontaktörler çok çabuk sorun çıkarır. Attan inip eşeğe binmeye gerek yok. SSR'ı doğru değerde alıp iyi soğutun, ardınıza bakmayın. Benim ilk aldığım SSR hala çalışıyor.

Ayrıca buradaki tartışmayı da okumaya değer buldum:
http://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kontakt%C3%B6r-ile-ssr-aras%C4%B1ndaki-fark.4866/

Hocam bu ssr triyak denen düzenekle aynı şekilde mi çalışıyor? Yani transistörlerle?

Daha önceleri el yapımı kuluçka makinası işlerine merak sarmıştım. Orda sıcaklığın 37.5 derecede sabit kalması ve pek sapmaması istenir.
Bir türk üretici (sanırım) roleli termostatlar yerine triyaklı bir termostat modeli üretip satışa sundu. Bu cihaz sıcaklık istenilen değere yaklaştığında rezistansı kapatmayıp gerilimi kısıyordu. Düşünce de yavaş yavaş arttırıyor.Bir süre sonra gerekli gerilimi öğrenip rezistans belli bir değerde sabit olarak çalışıyordu.
Bu sistem daha yüksek kapasiteli termostatlara da uygulanabilir sanıyorum. Tabi mevcut olanlar düzgün çalışıyorsa fantaziye gerek yok

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #29 : 02 Ocak 2016, 22:32:02 »
ustam 10 derece salınımı tercih etmemle ilgili tatmin edici bir cevap vermem açıkçası  mümkün değil öyle bir yaptık giyor deyim ama tabii kondaktörün çok sık aralıkta çalışmasından kaynaklanan bir korkuda var diyelim.Ayrıca itiraf etmem gerekir ki 10derece salınımla 5 derece salınım arasındaki sonuç farkını anlayacak kadar iyi olmadığımı düşünüyorum.Ayrıca kısa devre akımı ile kastım dizayn sorunları değil oluşabilecek kısa süreli yüksek amper geçişleri idi.cevap için teşekkürler iyi akşamlar...

AHMET COŞKUN

• *
  • 8
  • Meslek: makinacı
  • Yer: karaman
« Yanıtla #30 : 03 Ocak 2016, 00:04:54 »
Arkadaşlar artherm firması ile görüştüm sağolsun cuma bey cok güzel ilgilendi sifirdan fırın yaptirmak baya maliyetli iş bende sadece atm26 tugla rezistans seramik battaniye ve harç almayı dusunuyorum geri kalan kısmını da yani şasesi elektrik kontrolü gibi akşamlarını da kendim yapacağım.
Ayrıca atm26 (1430 dereceye kadar dayanıklı tuğla ölçüleri 610x230x64 mm) tane fiyatı 70TL
1500w rezistans fiyati 130TL
Seramik battaniye fiyatı 80TL
Olarak fiyat verdi cuma bey inşallah yakın zamanda sipariş verip biran önce fırın işini halledecem ve ben gibi bu işe yeni baslayan arkadaslara kılavuz olması niteliğinde hiçbir detayı atlamadan burada adım adım fırın yapımını paylaşacam.
Konu ile ilgilenen herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.
Kıymetini bilene bu forum gercekten bulunmaz bir nimettir emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #31 : 03 Ocak 2016, 00:38:20 »
1500 watt rezistans için 130 lira çok büyük bir rakam. Ben de bugün bir rezistansçıdan fiyat aldım. 1 mm kalınlıkta tel, iki adet 1500 watt rezistans 24 tl. Marka farkı var mıdır bilemem?

AHMET COŞKUN

• *
  • 8
  • Meslek: makinacı
  • Yer: karaman
« Yanıtla #32 : 03 Ocak 2016, 01:08:57 »
Aslına bakarsan banada çok abartılı geldi marka bilmiyorum kendimiz sarıp göndeririz dedi. Dediğim gibi bu rezistans olayından hiç anlamıyorum daha uygunu varsa onu alalım sonuçta ticaret yapıyoruz ve fiyatlari da özellikle burada paylaştım ki bilenler fazla veya az diye müdahale etsin direk atlamayalım bizde.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #34 : 03 Ocak 2016, 01:49:05 »
Sefa Hocam tel kalınlığının uzunluğu değiştirmesi dışında etkileri nelerdir? Genelde 0,8 mm, 1 mm kullanılıyor ancak bugün konuştuğum kişi 2,5 mm önerdi.

« Yanıtla #35 : 03 Ocak 2016, 01:53:21 »
Örnek olması açısından ekledim linki. Kalınlık zaman içinde nedir ne yapar hiç bir fikrim yok doğrusu.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #36 : 03 Ocak 2016, 01:59:43 »
Telin boyunun makul olması gerek. 2,5mm'den sarılan 1500w gibi bir direncin boyu çook uzun olacak. O kadar tele yer bulabilecek misiniz?
Namık Kemal
Instagram'da ben

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #37 : 03 Ocak 2016, 02:22:06 »
2,5 mm sardırmadım zaten. Adam bayağı ısrar etti, ben 1 mm dedikçe olmaz dedi.  :D