Bıçak Sanatı - Forum

Isıl İşlem Fırını Yapımı ( Adım Adım )

Isıl İşlem Fırını Yapımı ( Adım Adım )
« : 31 Aralık 2015, 04:22:10 »
2015 in son işi de bu oldu benim açımdan. Öncelikle Mehmet'e ( Mehmet&renas) hepinizin huzurunda teşekkür etmek isterim, çünkü bu fırın onun kışkırtmasıyla oldu. Bana kalsa ben aslında fiyat alıp siparişi verme arifesindeydim. Sağ olsun "sen yaparsın, bir sürü para vereceksin, içine sinmez vs vs" diyerek içime virüs soktu  ::) ardından da ortaya işte bu çıktı. İş biraz süründü aslında ,araya bir sürü iş girdiğinden mecburen bu zamana kaldı. Akşam herşeyiyle bitince paylaşayım dedim.

Aşağıdaki malzemeleri kullandım

- Tip 26 tuğla ( 610x230x64) -------------6 Ad
- Seramik Şilte ( 3500x600x50)------------1 Ad
- K tip termokupl ( endüstriyel)-------------1 Ad
- SSR 40 A--------------------------------------1 Ad
- 2000Wat rezistans-------------------------2 Ad
- Rezistans taşları ( toplam 2x500)-------2 Ad
- PID kontrol----------------------------------1 Ad
Bunların dışında
-pano
-Şalter
-Yanmaz kablo
-Porselen klemens
-Pano lambası
-Köşebent
-20x20x2 Profil
-1.2 sac
-Sac vidası
-Mil menteşe
-Yanmaz boya
vs vs vs

Alt ve üste koyulacak tuğlalarda hiç bir işlem yapmıyoruz. Yanlara gelecek olan tuğlaları içerisine rezistans taşları girecek şekilde form verip oyuyoruz. kesme biçme işleri kolay, malzeme çok kolay işleniyor ama takımları kısa sürede köreltiyor. Ben dekopj testere, ağaç testeresi, rende bıçağı, silme parçası tornavida, elime ne geçtiyse kullandım. Dikkatli olmakta yarar var, bu tuğlalar darbeyi sevmiyor ve ilk pişme öncesi ufalanma eğilimindeler. Bu nedenle biraz nazik olmakta yarar var. Bu işlemler bittikten sonra tuğlaların birleşim yerlerine şamot çamuru sürüyoruz ki arada olası boşluklar kapansın.

Yan duvarlar önce bu formu alıyor

Taban tuğlasına yerleştiriyoruz

Üst tuğlayı da koyuyoruz

Yanları rezistans tuğlaları girecek şekilde oyuyoruz

Tuğlalar bu şekilde yerleşiyor

Birleşim yerleri çamurla sıvanıyor ( çok kalın uygulama yapmamak lazım)

Birleşme işleminden sonra etrafına perlon geçirip sıkıyoruz ki oynamasın, ölçüleri alıp kasaya başlayacağız.

Gövdenin fırınla birleşeceği sacın ortasını el taşıyla boşaltım, fırının ağzına açtığımız faturaya bu sacı yerleştiriyoruz. Bu sacın tam ölçüsü 400x330 mm

Gödeyi çatıp kaynaklıyoruz ve daha önce "U" büktürdüğümüz sacı alttan geçirip vidalıyoruz. Gövde ölçüsü 400x330x750 mm

altta gördüğünüz iki profilin üzerine taşları tutan köşebent kasa yerleşecek

Bu profillerin altından seramik şilteyi döşüyoruz çünkü tuğlaları yerleştirdikten sonra burayı bir daha açmayacağız.

Taşların oturacağı kasayı yapıp fırın gövdesini bunun içine yerleştiriyoruz. Tabanı köşebent ve bir de arka iki dikmesi köşebent, bunun dışında başka teferruatı yok.

Silmeden büktüğümüz "U" ları üstten sıkıca geçiriyoruz ki burası sonradan açılmasın ve istenirse kolayca açılsın.

Arka kapağı fırının içine girecek şekilde oyup alıştırıyoruz ve yerine monte etmeden rezistans tellerinin yerlerini delip telleri dışarıya çıkarıyoruz.

Böyle paket haline geliyor

Bu paketi kasaya yerleştiriyoruz ve daha önce ağıza alıştırdığımız sacı takıyoruz. Üzerine seramik şilteği kaplayıp üstü kapatacağız.

Kapağın yapımına başlıyoruz. Kapak dört parçadan oluşuyor, tuğla, profil çerçeve, arka sac koruma ve ön tuğla sacı ( boşluklu olan)

Kapak sacı ölçüsü 400x330x65x1.2 sac kal.
Kapak sac çerçevesi 397x327x20

Çerçeveyi yapıp sacın içerisine yerleştiriyoruz ve yanlardan sac vidasıyla birleştiriyoruz.

Tuğlayı pencereden çıkarıyoruz

Tuğlanın arkasını kaçmasın diye destekleyip kapak üzerine seramik şilte yayarak bunları kapatıyoruz.

Kapağı mil menteşe kullanarak gövdeye monte ediyoruz.

Kapak kilit mekanizması basit bir mekanizma, ayrıntılı anlatmayıp sadece fotoğrafları ekliyorum.

Arka taraftan çıkan rezistans uçlarını porselen klemense bağlayoruz, yanmaz kablolarla çıkış alıyoruz, termokupl yerini açıyoruz ve arkayı da elyafla kaplıyoruz.

Arka kapağı kapatmadan fırını test ediyoruz ve 1000 dereceye çıkarıyoruz, sorun yok ve arka kapağı kapatıyoruz ( termokupl kapağa yerleştirileceğinden kapağın boyasını şimdiden atıyoruz)

Baktık sistemimiz çalışıyor, bir keyif kahvesi içiyoruz  ;) ve arka kapağımızı kapatıp vidalıyoruz.

Tabana bakalitten ayarlı ayak takıyoruz ( gövde profiline M8 diş açarak montaj) Bu fırını yerden yükseltecek ve ayar olanağı sunacak.

fırın deneme sırasında dış sac en çok 45-50 dereceyi gördü ama üzerinden zaman geçince 67-80 dereceleri gördü, bu nedenle gövde yanlarına tahliye delikleri açıyoruz ki sac ısınmasın.

Pano içerisini monte ediyoruz ( PID, SSR, Lamba, Şlater, Buton)

Boyasını yapıyoruz ( yanmaz boya ) bir görgüsüzlük yapıp bir de imza atıyoruz ki markalı olsun  ^-^.

Kapak kapalı üstten görünüş.

Pano olası sıcaklıklardan etkilenmesin diye gövdeden yükseltiyoruz, yana takamadık çünkü yerimiz dar.

Bu da son fotoğraf.

Umarım yapmayı düşünen arkadaşlara yararı olur diyerek bir konuyu daha kapatmış olalım. Fotoğrafları detaylı koydum ama olur ya gözden kaçan yerler yine de vardır, sorarsanız yanıtlamaya çalışırım. Hörmetler.

mustafa çınar

• 509
  • Yer: Ankara
Ynt: Isıl İşlem Fırını Yapımı ( Adım Adım )
« Yanıtla #1 : 31 Aralık 2015, 04:40:05 »
   Sefa Hocam ellerine emeğine sağlık, harika bir kaynak olmuş. Konu direk sabitlenmeli bence çünkü bayağı bir ziyaretçisi olacağı aşikar :)
Mehmet Abininde sizi bir konuda teşvik edebilmiş olmasına memnun oldum, iyiki yapmış :) hem bir parça ödeşmiş olursunuz :D

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #2 : 31 Aralık 2015, 05:24:22 »
Ellerine sağlık Sefa abi, eli alet tutan herkes bu konuyu okuduktan sonra kendi fırınını yapabilecek netlikte bir anlatım olmuş. Çok teşekkürler paylaşım için. Sefa abi maliyet bilgilerinide paylaşabilirmisiniz acaba, yapmayı düşünenler için oda önemli bir kriter çünkü.
Erkan Mutlu

Aydın Karakişi

• 1602
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #3 : 31 Aralık 2015, 07:33:12 »
Hocam ellerine saglik ne guzel oldu. Bizlere ilham verdi bu resimler.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 31 Aralık 2015, 08:15:28 »
- sabitledim -
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #5 : 31 Aralık 2015, 08:22:21 »
Çok beğendim, örnek bir çalışma..

Hocam elinize sağlık, bir süredir bunun üzerinde uğraşıyordunuz ama görünen o ki bundan sonra fırın diye bir derdiniz olmayacak ;)

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #6 : 31 Aralık 2015, 08:22:45 »
Sefa Hocam süper bir fırın, süper bir paylaşım. Hayırlı uğurlu olsun.  :2up

Elektrik sistemiyle ilgili biraz açıklama daha iyi olabilir. Pid kontrol marka, model bilgileri. Ee bir de fiyatlar  :D

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #7 : 31 Aralık 2015, 08:40:21 »
Hocam elinize emeğinize sağlık, çok yararlı bir paylaşım gerçekten. Zahmet edip fotoğrafladığınız için ve gecenin köründe konuyu açtığınız için de Teşekkürler.  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #8 : 31 Aralık 2015, 08:50:33 »
Eline sağlık ustam.  :2up

Benim fırından her ne kadar çok memnunsam da benimki olabildiğince tipsiz iken bu olabildiğince güzel olmuş.  :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #9 : 31 Aralık 2015, 09:08:38 »
hocam ne diyim şahane olmuş gerçekten sizden öğreneceğimiz okadar çok şey varki ...iyiki varsınız

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #10 : 31 Aralık 2015, 09:21:32 »
Ellerinizi sağlık yine muhteşem olmuş.

Eğer bunun içine bir avuç odun kömürü koyup d2 vb  bir çeliğe folyosuz su vermeye çalışırsak ne kadar dekarbüzasyon olur?

Denendi mi bilmiyorum ama bence içerdeki oksijen sıfıra inmese de kapak açılmadığı sürece çok az olacak diye tahmin ediyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #11 : 31 Aralık 2015, 09:30:08 »
Kömür değil de talaş atarak şansımı denediğim gün fırınımın rezistanslarını yakmıştım. İki rezistans da aynı hizada yanmıştı, o nedenle tesadüfi olamayacağı kanısındayım. Kömürle belki aynı şey olmaz ama yine de kendi namıma fırının içine emin olmadan bir şeyler atmama kararı aldım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #12 : 31 Aralık 2015, 09:37:25 »
Üstad gerçekten harika bir konu. Ellerinize sağlık. Gerçek sanatçısınız

Kömür o sıcaklıklarda alev alacaktır. İçerinin sıcaklığını arttırabilir. Anladığım kadarıyla bu tip fırınlarda ne yaparsanız yapın oksijen girişini engelleyemiyorsunuz. Tek çözüm vakumlu fırın. Daha basiti paslanmaz çelik folyo kullanmak.
Okinawian

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #13 : 31 Aralık 2015, 09:43:31 »
hocam o kadar sade ve anlaşılır anlatmışsın ki, neredeyse "ben de yaparım bunu, n'olcak ki" diyeceğim... bu tür kritik konulardaki katkılarından dolayı kendi adıma minnettarım :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 31 Aralık 2015, 09:44:06 »
Ellerinize sağlık. Gerçekten büyük emek ve çaba sarfedilerek yapılmış. Görünüşü de çok güzel.
 :2up

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #15 : 31 Aralık 2015, 11:37:04 »
ellerine sağlık Sefa hocam. fırın ve detaylı anlatım çok başarılı.  :2up

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #16 : 31 Aralık 2015, 11:38:54 »
Sefa abi elinize sağlık. Ayrıca bu hüzel anlarım için de teşekkürler iyiki de siz yapmışınız ki kafamızda iyi bir fikir oluştu.
Açıkçası bende de yaw ben bunu belki yapabilirim diye bir his oluşmadı değil hani yalnız mekanik tasarım tamam da elektirk bağlantısı panonun nasıl olması gerektiği ile ilgili detaylı bir anlatım yapabilirseniz benim gibi elektirikten hiç ama hiç anlamayanlar için çok iyi olur.
Ayrıca benim için gene çok önemli olan konu ise siz kaça malettiniz? Eğer maliyet yüksek ise hiç girişmeyelim :) maliyet az ise hemen başlayalım :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #17 : 31 Aralık 2015, 11:44:26 »
Sefa abi elinize sağlık. Ayrıca bu hüzel anlarım için de teşekkürler iyiki de siz yapmışınız ki kafamızda iyi bir fikir oluştu.
Açıkçası bende de yaw ben bunu belki yapabilirim diye bir his oluşmadı değil hani yalnız mekanik tasarım tamam da elektirk bağlantısı panonun nasıl olması gerektiği ile ilgili detaylı bir anlatım yapabilirseniz benim gibi elektirikten hiç ama hiç anlamayanlar için çok iyi olur.
Ayrıca benim için gene çok önemli olan konu ise siz kaça malettiniz? Eğer maliyet yüksek ise hiç girişmeyelim :) maliyet az ise hemen başlayalım :)

Tahmini maliyet 700 TL civarıdır diye düşünüyorum.  ;D

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #18 : 31 Aralık 2015, 11:54:52 »
Ustadim ellerinize saglik valla cok begendim tam vitrinlik olmus ne yalan soyleyim anlatim da cok sade ve anlasilir gule gule gunlerde kazasiz belasiz kullanmanizi diliyorum ,Maliyet konusunu bende merak ettim bilgilendirirseniz sevinirim

Selamlar
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #19 : 31 Aralık 2015, 17:36:04 »
her yaptığın işte bukadar titiz olmak zorundamısın hocam ya vallahi orjinali halt etmiş :2up bu arada tam fırın yapma arefesinde nasıl geldi varya ilaç ilaç :))