Bıçak Sanatı - Forum

Isıl İşlem Fırını Yapımı ( Adım Adım )

Fatih IŞIK

• *
  • 490
  • Meslek: Operatör
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Isıl İşlem Fırını Yapımı ( Adım Adım )
« Yanıtla #20 : 31 Aralık 2015, 18:12:10 »
Sefa abi o kadar güzel bir anlatim ve çalişma olmuş yapmak isteyen ustalarimiza yardimi olacak güzel bir çalişma bu calismayi bize kazandirdiğiniz için teşekkür ederim :)
Fatih IŞIK

« Yanıtla #21 : 31 Aralık 2015, 18:54:42 »
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim güzel sözlerinizden ötürü. Bildiğiniz gibi forumda arkadaşlar daha önce yaptıkları fırınları paylaşmışlardı. Bu fırın aslında o fırınlarla aldığımız yolun bir sonucu, yani bu işler biraz kümülatif ilerliyor. Bir arkadaş bir fırın yapıyor, diğeri biraz daha geliştiriyor... böyle böyle ilerlemiş oluyoruz. Bu nedenle ben asıl teşekkürü bu fırından önce fırın yapmış ve paylaşmış arkadaşlara ediyorum, katkıları yadsınmaz.
Fiyatları detaylı çıkarmadım ama fırının iç hacmi biraz büyük oldu (165X110X530) bu toplam giderlere etki ediyor. PID elimde vardı zaten, 3-4 yıl önce ikinci el almıştım ( 60 TL) yenisi kaçadır bilmiyorum.
Diğer malzemeler

SSR-=55 TL
Tuğla + çamur + kargo + ambalaj -=390 TL ( Tanesi sanıyorum 60 TL idi )
Seramik Şilte + Kargo =90
Termokupl + kılıflı kablo = 230
Rezistans + taş + kargo= 100 ( bunu yanlış hatırlama olasılığım var )
Elektrik malzemesi Şalter+pano+klemens+ yanmaz kablo+kablo kılıfı+ kıl+tüy+yün= 110TL
Profil+lama+sac+köşebent+vida+yanmaz boya=150
Hatırlayamadığım vardır belki. Sanıyorum 1000 Tl civarında harcamışımdır.

Şimdi gelelim niyeti bozan, ama maliyet yüksekliğinden ötürü vazgeçen, veya ikilem geçiren arkadaşlar için maliyetlerin nasıl düşürülebileceğine;
- Fırın hacmi küçük tutulursa tuğla gideri düşer.

- Bulunduğunuz yerde bu malzemeleri satan yerler varsa kargodan kurtarırsınız.

-İstanbul, Ankara, İzmir gibi yerlerde oturanlar şanslı. Antalya bu konuda çok şanssız  :( Unutmamak gerekir ki sadece tuğlaların bana ulaşması için 70 TL kargo+ 20 TL ambalajlama parası =90 TL uzakta   olmanın ceremesi. (sağolsunlar gerçekten mükemmel bir ambalajla elime ulaştırdılar, Artherm den Cuma Bey e teşekkürler tekrar)

-Termokupl u endüstriyel seçmeyip daha basit yapıda seçebilirsiniz, sonuçta aynı işi görecektir. ( yoğun kullanacaksanız ayrı) fiyat ciddi düşer.
- A1 Kanthal rezistans + PID + S tipTermokupl set halinde 50$ a kargo dahil Ali ekspresten arkadaş daha yeni sipariş verdi. Bu seçenek akılda tutulmalı.
- Seramik şilte bir kaç kişi birleşip alırsanız maliyet burada da düşer.

Yani kısaca iç hacmi 90X90X350 gibi bir fırın tasarlasanız ve yukarıdaki tasarufları uygularsanız öyle sanıyorum ki fırın maliyetiniz 500-600 TL yi geçmez.

Elektrik montajını sormuşsunuz ama karmaşık bir iş değil, ben yapabildiysem herkes haydi haydi yapar. Çok karmaşık bağlantı yok ama isterseniz kendimce bir şema hazırlarım. Ama aramızdaki elektrikçi arkadaşlar bunu kesinlikle benden iyi yapacaklardır  ;)  ( sanırım Eylem Usta daha önce paylaşmıştı )

Herşey bir yana, gösterdiğiniz ilgi için ben teşekkür ederim. Sizler ilgi göstermeseniz inanın bu işleri paylaşmaya çoğumuz üşenirdik. Sağolun varolun.
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2015, 18:56:33 Gönderen: sefaçabuk »

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #22 : 31 Aralık 2015, 19:27:48 »
hocam şema çok faydalı olur.

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #23 : 31 Aralık 2015, 19:35:58 »
ustam ellerine sağlık cok güzel cok temiz bir iş olmuş. müsadenizle 1-2 sorum olacak.
1-rezistanslarda bozulma olursa nasıl değiştirmeyi düşünüyorsunuz ?
2-rezistans markası, kalınlığı ve gücü
3-Tuğlada rezistans yerleştirdiğiniz yuvalar ve rezistans sarım kalınlığı kac mm ?
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #24 : 31 Aralık 2015, 19:50:47 »
Hocam Murat benden Önce davranmış soruyu sormuş bende rezistansları  değiştirmek  gerektiğinde nasıl olacağını merak etmiştim galiba yapıştırmak yerine şamot kullanmanızın bir nedeni de tuğlaların kolayca birbirinden ayrılması . Fırın sökülebilir bir nitelikte gibi düşünüyorum

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #25 : 31 Aralık 2015, 20:15:37 »
İş yoğunluğu sebebiyle foruma girememiştim. Konuyu okuyunca forumun kıymetini bir kere daha anladım. Emeğinize sağlık Hocam, iyi ki varsınız. Güle güle kullanmak nasip olsun.

« Yanıtla #26 : 31 Aralık 2015, 20:15:52 »
Rezistans arızası veya bir başka nedenle sökmek gerektiğinde zaten sökülebilir bir şekilde birleştirme yaptım dikkat ettiyseniz. Üst kapağı ve ön kapağı söktüğünde herşey elinizin altına gelmiş oluyor. Şamot yapıştırmıyor sadece boşlukları dolduruyor. Bunun yerine seramik şilteyi de ince halde koyabilirsiniz, Eylem yakınlarda öyle bir işlem yapmıştı sanıyorum.
Rezistans taşların içine yerleştirilmiş şekilde hazır geldi. Kalınlığı 1mm Kanthal ın rezistansı ve toplamı 4000Watt ( 2X2000 )

Erdoğan bir ara çizip ekleyeyim.

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #27 : 31 Aralık 2015, 20:28:09 »
Rezistans arızası veya bir başka nedenle sökmek gerektiğinde zaten sökülebilir bir şekilde birleştirme yaptım dikkat ettiyseniz. Üst kapağı ve ön kapağı söktüğünde herşey elinizin altına gelmiş oluyor. Şamot yapıştırmıyor sadece boşlukları dolduruyor. Bunun yerine seramik şilteyi de ince halde koyabilirsiniz, Eylem yakınlarda öyle bir işlem yapmıştı sanıyorum.
Rezistans taşların içine yerleştirilmiş şekilde hazır geldi. Kalınlığı 1mm Kanthal ın rezistansı ve toplamı 4000Watt ( 2X2000 )

hocam tşk ederim cevaplar için ...iyi yıllar  :)
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #28 : 31 Aralık 2015, 21:15:40 »

Ellerine emeğine sağlık Sefa ustam, tam sana yakışır bir fırın olmuş, güle güle zevkle kullan  :2up  :2up  :2up    Hazır alınmanın keyfi ile kendi yapmanın keyfi karşılaştırılamaz bile, süper ötesi olmuş hayırlı olsun :2up  :2up  :2up

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #29 : 31 Aralık 2015, 21:25:41 »

izmir bana 1 saat uzaklıkta arabamı sattığım için gidemiyorum şimdilik fırın için malzeme almaya gidicem otobusle bunlar taşınmaz :)) araba aldığım hafta gidip malzemeleri toplamayı düşünüyorum ozaman çok lazım olucak hocam çok teşekkürler.

« Yanıtla #30 : 31 Aralık 2015, 23:56:36 »
Elektrikçi ve elektronikçiler bana gülecek eminim  ^-^  ama pano şemasını kendimce çizdim, gerekli açıklamayı yaptığımı düşünüyorum ama eksik veya hata olmuşsa gözümden kaçan uyarırsanız sevinirim.
( aynen panodaki yerleşim gibidir )

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #31 : 01 Ocak 2016, 14:28:02 »
Sefa Hocam çizim için teşekkürler. Biz de elektrikçi olmadığımız için anlayacağımız tarzda olmuş.  :2up

Fırın yapmaya niyetlenen arkadaşlar için bir kaç bilgi vermek istiyorum. Bunlar 1-2 aylık araştırmalarım sonucu edindiğim bilgiler. Yanlışım ya da eksiğim olabilir.  ::)

1- 10*10*35 cm'lik bir fırın için 4 adet 60'lık tuğla yeterli olacaktır.
2- Aliexpress.com'dan pid alırken değerlere dikkat etmek lazım. Büyük bir kısmı 0-400 c aralığında çalışıyor.
3- yine set olarak satışlarda verilen termokupl işimize yaramaz. Tek olarak satılan 10 cm problu k tipi almak lazım. Onun da değerleri ve tipi kontrol edilmeli.
4- seramik battaniye 2,5 cm olan alınırsa kıvrım ve köşelerde yerleşimi daha kolay olur. İki kat kullanılır. Bu arada konuyla ilgili olarak Sefa Hocamın fırınında eksik gördüğüm noktayı belirtmek isterim. Tuğlalar seramikle sarılırken alttaki destek profillerden yalıtılmadığı için ısı köprüsü oluşuyor. Yan sacların ısınma sebebinin bu olduğunu düşünüyorum.

Aslında perlit ve cam suyu (Sodyum silikat) ile tuğla yapma planım vardı ama riske girmeyeceğim. Belki ufak bir dövme ocağı yapacak olursam orada denerim.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 2016, 14:29:35 Gönderen: Metin KILIÇ »

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #32 : 01 Ocak 2016, 14:41:52 »
Sefa Hocam yine döktürdün yeni yılda güzel bir moral oldu güzel ve kullanışlı bir fırın güle güle kullan
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
« Yanıtla #33 : 01 Ocak 2016, 18:00:10 »
sefa ustam düzen tertip ve ortaya çıkan ürün şüphesiz her türlü takdire değer,merak ettiğim bir nokta var şemadan anladığım kadarıyla  monofaze kullanıyorsunuz, sorun çıkartıyormu?.

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
« Yanıtla #34 : 01 Ocak 2016, 18:15:08 »
sefa ustam bir konuyu daha öğrenmek isterim. fırını kapattınız ertesi gün yani yaklaşık 12-18 saat sonra sıcaklık kaç derece oluyor? yani yalıtımın yeterliliği hakkında fikir sahibi olmak adına önemli olduğunu düşünüyorum. Benim fırında sıcaklık  hatırladığım kadarıyla 300-400 C civarında  kalıyordu sizce yeterlimi?.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #35 : 01 Ocak 2016, 19:19:27 »
Maşallah abi... Sonunda bunuda yaptın... Ellerine saglik abi keşke benimde olsa  :P

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #36 : 01 Ocak 2016, 19:46:09 »
Sefa Hocam eline sağlık. Gerçekten mükemmel olmuş. Detaylı anlatım için de çok teşekkür ederim.  :)

« Yanıtla #37 : 01 Ocak 2016, 20:01:41 »
Çok sağolun arkadaşlar, beğenmenize sevindim  :2up

Bülent, monofaze sorun çıkarmıyor. Zaten 4000W  şebekeden 20A civarında akım çekiyor. Hatlarda ısınma vs olmadı. Sıcaklığı ne kadar süreyle hapsedebildiğini denemedim ama ilk yaktığımda denerim.

Bu arada şemaya dikkat ettiyseniz, SSR şalterini kapattığınızda fazı kapattığınızdan devrede gerilim olmuyor. Bir ayrıntı daha; ister SSR anahtarını ister PID anahtarını kapatın fırın kapanmış oluyor  ;) İkisinin ayrı kumanda edilebilmesinin bir diğer artısı da PID i fırın kapalıyken de kontrol edebiliyor olmanız.

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
« Yanıtla #38 : 01 Ocak 2016, 20:26:00 »
abim teşekkürler, denediğinizde paylaşırsanız sevinirim. iyi akşamlar

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #39 : 01 Ocak 2016, 20:54:16 »

İnsan her şeyimi güzel yapar arkadaş.. ??? ???
Hocam gerçekten profesyonel iş çıkartmışsınız..  :2up :2up
Yalnız bant zımpara hayalinden yeni kurulmuşken şimdide fırın hayali yerleştirdiniz kafamıza.. :(
"Maksatların anası sabırdır"