Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim güzel sözlerinizden ötürü. Bildiğiniz gibi forumda arkadaşlar daha önce yaptıkları fırınları paylaşmışlardı. Bu fırın aslında o fırınlarla aldığımız yolun bir sonucu, yani bu işler biraz kümülatif ilerliyor. Bir arkadaş bir fırın yapıyor, diğeri biraz daha geliştiriyor... böyle böyle ilerlemiş oluyoruz. Bu nedenle ben asıl teşekkürü bu fırından önce fırın yapmış ve paylaşmış arkadaşlara ediyorum, katkıları yadsınmaz.
Fiyatları detaylı çıkarmadım ama fırının iç hacmi biraz büyük oldu (165X110X530) bu toplam giderlere etki ediyor. PID elimde vardı zaten, 3-4 yıl önce ikinci el almıştım ( 60 TL) yenisi kaçadır bilmiyorum.
Diğer malzemeler
SSR-=55 TL
Tuğla + çamur + kargo + ambalaj -=390 TL ( Tanesi sanıyorum 60 TL idi )
Seramik Şilte + Kargo =90
Termokupl + kılıflı kablo = 230
Rezistans + taş + kargo= 100 ( bunu yanlış hatırlama olasılığım var )
Elektrik malzemesi Şalter+pano+klemens+ yanmaz kablo+kablo kılıfı+ kıl+tüy+yün= 110TL
Profil+lama+sac+köşebent+vida+yanmaz boya=150
Hatırlayamadığım vardır belki. Sanıyorum 1000 Tl civarında harcamışımdır.
Şimdi gelelim niyeti bozan, ama maliyet yüksekliğinden ötürü vazgeçen, veya ikilem geçiren arkadaşlar için maliyetlerin nasıl düşürülebileceğine;
- Fırın hacmi küçük tutulursa tuğla gideri düşer.
- Bulunduğunuz yerde bu malzemeleri satan yerler varsa kargodan kurtarırsınız.
-İstanbul, Ankara, İzmir gibi yerlerde oturanlar şanslı. Antalya bu konuda çok şanssız

Unutmamak gerekir ki sadece tuğlaların bana ulaşması için 70 TL kargo+ 20 TL ambalajlama parası =90 TL uzakta olmanın ceremesi. (sağolsunlar gerçekten mükemmel bir ambalajla elime ulaştırdılar, Artherm den Cuma Bey e teşekkürler tekrar)
-Termokupl u endüstriyel seçmeyip daha basit yapıda seçebilirsiniz, sonuçta aynı işi görecektir. ( yoğun kullanacaksanız ayrı) fiyat ciddi düşer.
- A1 Kanthal rezistans + PID + S tipTermokupl set halinde 50$ a kargo dahil Ali ekspresten arkadaş daha yeni sipariş verdi. Bu seçenek akılda tutulmalı.
- Seramik şilte bir kaç kişi birleşip alırsanız maliyet burada da düşer.
Yani kısaca iç hacmi 90X90X350 gibi bir fırın tasarlasanız ve yukarıdaki tasarufları uygularsanız öyle sanıyorum ki fırın maliyetiniz 500-600 TL yi geçmez.
Elektrik montajını sormuşsunuz ama karmaşık bir iş değil, ben yapabildiysem herkes haydi haydi yapar. Çok karmaşık bağlantı yok ama isterseniz kendimce bir şema hazırlarım. Ama aramızdaki elektrikçi arkadaşlar bunu kesinlikle benden iyi yapacaklardır

( sanırım Eylem Usta daha önce paylaşmıştı )
Herşey bir yana, gösterdiğiniz ilgi için ben teşekkür ederim. Sizler ilgi göstermeseniz inanın bu işleri paylaşmaya çoğumuz üşenirdik. Sağolun varolun.