Bıçak Sanatı - Forum

Isıl İşlem Fırını Yapımı ( Adım Adım )

Ynt: Isıl İşlem Fırını Yapımı ( Adım Adım )
« Yanıtla #60 : 10 Ocak 2016, 00:02:20 »
+ Bir de gürültü faktörü var:

SSR'lar anahtarlamayı alternatif akımın dalgası 0'dan geçerken yapmayı bilebiliyorlar.

Halbuki kontaktörler bunu bilmezler, Gerilimi sert bir şekilde keserler ve hatta yükleri endüktif ise ciddi arklar oluşabilir. (Ek bilgi) Triyakta ise çıkış geriliminin kısılması, AC dalgasının periyodik olarak keskin bir şekilde budanması demektir. Bunlar çok ciddi yüksek frekanslı gürültü de yayarlar. Bunların yanlarında orta dalga radyo dinlemek bu dediklerimi anlamak için yeterli olabilir. Örneğin triyak gürültüsünü orta dalga 1000 kHz'den gayet iyi dinleyebilirsiniz.
SSR lerin içerisinde aslında bir triyak var değil mi?

Arkadaşlar sağolun, konuya katkılar da devam ettikçe her şey daha da berraklaşıyor bence.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #61 : 10 Ocak 2016, 01:02:05 »
Bu sıfırdan geçerken aç kapa yapanların nasıl yaptığının açıklamasını buldum:

http://projects-raspberry.com/simple-ssr-has-zero-cross-onoff-switching/

Yine triyak var ama girişteki işareti uygulamak için şebeke geriliminin dalgasının sıfıra gelmesini sağlayacak bir tezgah çevirmişler. Tabi bu illa her SSR'da yok ama bizimki gibi rezistansı anahtarlayan SSR'lar için önerilen tip buymuş. (Motorlarda ise bu dediğim koşulu aramadan anahtarlayan tip kullanılıyormuş.)

Triyaklar dimmer tip uygulamalarda beslemeyi kısmak amacıyla kullanılıyor ve gürültü de bu kısma sırasında oluyor, aslında sorun triyak'ın kendi değil. Triyak'ı kullanan dimmer gibi bir devre/tasarım kastettiğim soruna asıl yol açan şey...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ömür Aziz BÖLTEN

• 235
  • Meslek: Öğretmen - Deri Tasarım Atölyesi
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #62 : 12 Ocak 2016, 09:54:27 »
Sefa Hocam ellerine sağlık gerçekten çok güzel görünüyor, imzasız olmazdı tabi :)  Bir ara yakından görmek isterim, keza benimde aklımda fırın yapımı ile ilgili düşünlerim oluşmaya başladı.
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2016, 10:16:33 Gönderen: Ömür Aziz BÖLTEN »
Vaketa Deri ve Deri işlemede kullanılan aletler için iletişime geçebilirsiniz.

« Yanıtla #63 : 12 Ocak 2016, 10:15:19 »
Çok teşekkürler, sağolasın. İmza attım zaten  ;)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #64 : 12 Ocak 2016, 16:34:07 »

bu hafta hurdacılarda buna rastladım . kül fırını diyorlar. Derinligi birazdar gibi ama modifiye edilebilrmi bilmiyorum. markası BEGO

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #65 : 14 Ocak 2016, 15:00:16 »
Şöyle anlatmaya çalışayım; örneğin pid i 800 dereceye ayarladın, 700 lere geldiğinde yani son dönemeçe girdiğinde ssr neredeyse birer saniye aralıklarla açılıp kapanıyor, yani pid rezistansa giden akıma doğrudan değil kesintili yol veriyor. Bu durumda kontaktörün veya sıradan bir rölenin kaç kez açıp kapanacağını düşünürsen ssr nin marifeti ortaya çıkıyor. Ama pid in bu özelliğini kullanmazsan böyle bir şey olmuyor tabi, bu seferde fırın içerisindeki sıcaklık salınımını kontrol edemiyorsun, aynı örnekten hareket edersek sen 800 e ayarlıyorsun ama pid 800 e gelip akımı kestiğinde fırın ivmeyle 850 derecelere çıkabiliyor... gibi. Bu arada ssr ler ortalama 30 milyon tetiklemeye dayanıklıymış  ::) Durum böyle.

Böyle mi çalışıyormuş ???
Rezistans fırınlar için çok mantıklı ama gazlı ocaklar nasıl oluyor. O selenoid dayanamaz ki o kadar tetiklemeye

« Yanıtla #66 : 14 Ocak 2016, 16:00:46 »
Ocaklar derken, gazlı brülör kullanılan ocakları mı kastettin  ::) selenoidlerde kontak yok ki zaten, manyetik alan mantığıyla çalışmıyor mu?

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #67 : 14 Ocak 2016, 16:07:15 »
Bir sonraki modifikasyon ne  ::)
Koruyucu gaz akımı altında ışıl işlem masraflı bir sistem ama işe yaradığını Stefan Mastten biliyorum .
Not : resimler Bladecommunity'den alınmıştır
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2016, 16:09:27 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Kaya

• 2867
« Yanıtla #68 : 14 Ocak 2016, 16:25:55 »
Yusuf Selenoid valfli sistemlerde rapid ısıtma kesilince bir rölanti yakış sürekli devrede kalıyor .buda içerdeki sıcaklığı sadece sabit tutmasına yardımcı olması için sıcaklık değeri düştüğünde rapid ısıtma için selenoid valf devreye girip daha yüksek bir gaz akımı vasıtasıyla  dereceyi hızlı bir şekilde yükseltiyor..
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2016, 16:33:28 Gönderen: Kaya »

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #69 : 14 Ocak 2016, 18:12:52 »
Ocaklar derken, gazlı brülör kullanılan ocakları mı kastettin  ::) selenoidlerde kontak yok ki zaten, manyetik alan mantığıyla çalışmıyor mu?

Evet hocam manyetik alan mantığı ile çalışıyor da sonuçta içinde gidip gelen mekanik bir pim var. O kadar hızlı açıp kaparsanız vibrasyon motoruna döner ::) (öyle sanıyorum)
Yusuf Selenoid valfli sistemlerde rapid ısıtma kesilince bir rölanti yakış sürekli devrede kalıyor .buda içerdeki sıcaklığı sadece sabit tutmasına yardımcı olması için sıcaklık değeri düştüğünde rapid ısıtma için selenoid valf devreye girip daha yüksek bir gaz akımı vasıtasıyla  dereceyi hızlı bir şekilde yükseltiyor..

Yani pıd özelliği kapatılıp termostat sadece aç kapa mı yapıyor?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #70 : 14 Ocak 2016, 19:16:36 »
Bir kontrolör çıkışı PWM şeklinde yönettiğinde PID kontrolör vasfını/işlevini kaybeder mi diyorsunuz?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
« Yanıtla #71 : 14 Ocak 2016, 19:32:46 »
Aç kapa yok açık yada kapalı var selenoid kapalı durumda belirli bir ayar sabit kalıyor selenoid açılınca rapid ısıtmaya geçiliyor..resimde dikkat edersen iki manuel valf var biri direk yukarı çıkıyor diğeri daha tazyikli gaz akımı rapid ısıtma için
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2016, 19:34:54 Gönderen: Kaya »

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #72 : 14 Ocak 2016, 19:36:24 »
Sayın Sefaçabuk:

Fırın çok şahane olmuş.
Size özenmedim desem yanlış olmaz.

Aklıma bir şey geldi: fırına malzeme koyarken ağız kenarında kırılma veya aşınma olur.

Fırın tabanına paslanmaz saçtan U gibi bükebileceğiniz kısa kenarlı bir tava yaparsanız aşınmayı önlemiş olursunuz çünkü fırın içi epeyce geniş.

Böyle bir fırını hatırlıyorum kapak açılınca elektirik akımı kesiliyordu.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #73 : 14 Ocak 2016, 20:08:16 »
Bir kontrolör çıkışı PWM şeklinde yönettiğinde PID kontrolör vasfını/işlevini kaybeder mi diyorsunuz?

Malesef bu teknik terimlere hakim değilim sadece tahmin yürütüyorum.
Rezistansın gücünü kısmak için belli aralıklarda açıp kapama mantıklı geliyor da selenoid valf için pek pratik gelmiyor bana ama dediğim gibi sadece tahmin yürütüyorum.

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
  • Meslek: Grafik tasarım
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #74 : 01 Şubat 2016, 11:55:43 »
Sefa hocam emeğinize sağlık harika bir iş. Paylaşım için adıma teşekkür ederim.

« Yanıtla #75 : 01 Şubat 2016, 16:00:27 »
Çok teşekkürler, yararı olursa ne mutlu bana  ^-^

Sayın Sefaçabuk:

Fırın çok şahane olmuş.
Size özenmedim desem yanlış olmaz.

Aklıma bir şey geldi: fırına malzeme koyarken ağız kenarında kırılma veya aşınma olur.

Fırın tabanına paslanmaz saçtan U gibi bükebileceğiniz kısa kenarlı bir tava yaparsanız aşınmayı önlemiş olursunuz çünkü fırın içi epeyce geniş.

Böyle bir fırını hatırlıyorum kapak açılınca elektirik akımı kesiliyordu.

Murat Hocam teşekkürler,
Haklısın içine bir kromlu sactan bir tava yapıp koyacağım.

İbrahim ACIBUCU

• *
  • 9
  • Meslek: Medikal Fizik Uzmanı
  • Yer: ÇUKUROVA-ADANA-TÜRKİYE
« Yanıtla #76 : 08 Mart 2016, 19:29:53 »
Sefa Hocam hayranlıkla okudum. Ellerinize ve emeğinize sağlık. Ben Adana da ikamet ediyorum. Ve ısıl işlem için ürünlerimi il dışına göndermem gerekiyor ve bu bana çok zor geliyor. Becerebilirsem bu fırından ben de yapacağım. Size ve paylaşımda bulunan herkese teşekkürler, Saygılar.....

ibrahim09

• 254
  • İbrahim İşit
  • Meslek: Uzk. Vardiya Zabiti
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #77 : 16 Kasım 2016, 21:40:01 »
Tebrikler mükemmel olmuş

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #78 : 16 Kasım 2016, 22:41:50 »
Hazır konu açılmışken, firin yapan arkadaslar ilk calistirmada tugla veya fiberboard gibi malzemelerin ilk defa isinmasi nedeni ile cikan gazlari solumasinlar. Yuksek derecede zararli gazlar iceriyor.

mercan

• *
  • 1
  • Meslek: makina müh.
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #79 : 15 Ocak 2017, 22:44:33 »
Merhabalar öncelikle. Sayfanıza yeni üye oldum. Merak ettiğim bıcaklardan fırın yapımına kadar giden yolda biraz bende araştırmalar yapıyorum. Belki ilgilenen arkadaşlar varsa aşağıda video olarak bir link var. yardımcı olması dileği ile ;

https://www.youtube.com/watch?v=AyJAwBQ2Iuo