Bıçak Sanatı - Forum

Sık Kullanılan Çeliklerin Özellikleri, Kimyasal Yapıları, Isıl İşlem Bilgileri

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
https://www.youtube.com/watch?v=QBwQXgseaEQ

Bu da aynı adamın yaptığı bir karşılaştırma. Çelik ve geometrinin kullanım amacına göre seçilmesi açısından güzel bir örnek bence. O maşetin ne çeliği olduğunu bilmiyorum ama ağız açısı epey ince görünüyor. Kesmeye çalıştığı odun eğer kuru ise 440c olsa da ya yamulacak ya da kırılacaktır bence. Bir tasarım sorunu mu kullanıcı hatası mı bilmiyyorum ama adamın karşılaştırdığı şey bir BALTA.
Yani balta yıllarca dayandı pala ilk vuruşta yamuldu. O zaman bu sahtedir demek son derece yanlış.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Aynı şekilde sallamaya videoda da devam etmiş. :D
Yani 440C çelikten pala yaptırmazsın eğer işi biliyorsan. Yaptırdıysan da ağaca girişmezsin, yiyecek için kullanırsın, ot-yaprak birşeyler için kullanırsın. Haklı olduğu bir yer var ama, ağız o şekilde yamulmamalıydı. Başarılı bir ısıl işlemin ardından ağız ya esneyip geri düzelir, yada kırılır. Kendisinin dediği tabirle küçük yada büyük çentikler oluşur. Bu pala ya doğru ısıl işlem yapılmadı yada gerçekten 440C çelik değil. Eğer ben videoda itham edildiği gibi biri olsam ve müşterileri dolandırmak istesem 304 kalite paslanmazdan falan yapardım. Yani o palayı paslanmaz marteniztik 440C çelikten yapıldığını düşünerek satın almak bile bile lades gibi geliyor bana.

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
Sefa hocam, şu konuda
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8207.msg166964#msg166964

Şu yorumu yazmışsınız.
4116da ısıl işlemde havasız ortam gerekiyor mu?
karbonu yanan çelik ne olur yanmaması için folyodan başka çare var mı evde uygulayabileceğimiz?
4110 4116 çeliklerine 1060drce ısıya gaz beton şalomo ile çıkılır mı?çıkarsa rengi ne olur?

Anlaşılamayan nedir, dikkat ettim defalarca benzer hatta aynı aynı soruyu sordunuz, Size defalarca aynı yanıtlar verildi. Buradan birşey çıkarmanız gerekmez mi? "paslanmaya dirençli bıçak yapımında kullanılan çeliklerin hepsi östenizasyon- yani belli bir sıcaklıkta belli bir süre bekletme- ister". Bu bekleme sırasında sıcaklıklık öyle yüksektir ki çeliğin içerisindeki var olan karbon yanar. Yanmanın olabilmesi için üç temel unsur var, bunlardan birisi yanacak madde ( karbon), diğeri yakacak sıcaklık ( östenizasyon sıcaklığı), sonuncusu da oksijen . Yanmayı engellemenin yolu bu üçgeni bozmaktır. Siz östenizasyonda ortamdan çeliği çıkaramadığınız, sıcaklığı düşüremediğiniz için son çare olarak oksijeni bertaraf etmek zorundasınız. Olay bu, kısaca paslanmaz çeliklere su verecekseniz oksijensiz ortam yaratacaksınız. Olmazsa olmaz mı? olur ama paslanmaz bir çelikten paslanır bir bıçak yaparsınız yani, çeliğe  verdiğiniz para diyelim 100TL ise size bu paranın en fazla 20 TL sini kullanmış olursunuz. Size önerim, "Metalurji" başlığı altında biraz zaman geçirmeniz, orada kaç derecede rengin ne olduğundan tutun, östenizasyonun ne demek olduğuna kadar her şey var.

Orkun abi ile n690 ısıl işlemi konuşurken "oksijensiz ortam karbon yanmasının önüne geçilmesinin yanında kromun yapıya katılması içinde gerekli" dedi. Bu konuda yorumun nedir?

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
............
Orkun abi ile n690 ısıl işlemi konuşurken "oksijensiz ortam karbon yanmasının önüne geçilmesinin yanında kromun yapıya katılması içinde gerekli" dedi. Bu konuda yorumun nedir?
Orkun, östenizasyon süresi ile ilgili krom değilde "karbon ve krom dışındaki diğer alaşım elemanları" demiş olabilir mi?

Sefa hocam, şu konuda
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8207.msg166964#msg166964

Şu yorumu yazmışsınız.
4116da ısıl işlemde havasız ortam gerekiyor mu?
karbonu yanan çelik ne olur yanmaması için folyodan başka çare var mı evde uygulayabileceğimiz?
4110 4116 çeliklerine 1060drce ısıya gaz beton şalomo ile çıkılır mı?çıkarsa rengi ne olur?

Anlaşılamayan nedir, dikkat ettim defalarca benzer hatta aynı aynı soruyu sordunuz, Size defalarca aynı yanıtlar verildi. Buradan birşey çıkarmanız gerekmez mi? "paslanmaya dirençli bıçak yapımında kullanılan çeliklerin hepsi östenizasyon- yani belli bir sıcaklıkta belli bir süre bekletme- ister". Bu bekleme sırasında sıcaklıklık öyle yüksektir ki çeliğin içerisindeki var olan karbon yanar. Yanmanın olabilmesi için üç temel unsur var, bunlardan birisi yanacak madde ( karbon), diğeri yakacak sıcaklık ( östenizasyon sıcaklığı), sonuncusu da oksijen . Yanmayı engellemenin yolu bu üçgeni bozmaktır. Siz östenizasyonda ortamdan çeliği çıkaramadığınız, sıcaklığı düşüremediğiniz için son çare olarak oksijeni bertaraf etmek zorundasınız. Olay bu, kısaca paslanmaz çeliklere su verecekseniz oksijensiz ortam yaratacaksınız. Olmazsa olmaz mı? olur ama paslanmaz bir çelikten paslanır bir bıçak yaparsınız yani, çeliğe  verdiğiniz para diyelim 100TL ise size bu paranın en fazla 20 TL sini kullanmış olursunuz. Size önerim, "Metalurji" başlığı altında biraz zaman geçirmeniz, orada kaç derecede rengin ne olduğundan tutun, östenizasyonun ne demek olduğuna kadar her şey var.

Valla Orkun la ne konuda nasıl konuştuğunuzu tam olarak bilmiyorum ama Senin sorun çerçevesinde bir yanıt vereyim. Oksijensiz ortam elbette "görece" kromun da veya diğer karbür yapıcı alaşım elemanlarının da yapıya katılması için önemli. Doğrudan ilgisi olmasa da dolaylı olarak şöyle bir ilgisi var; yüksek sıcaklıklarda oluşan dekarbürizasyon veya diğer deyişle karbon kaybı/ karbon yanması sonucu alaşım içeriğinde karbon, yüzeyden başlamak üzere, süreye de bağlı olarak merkeze kadar eksilir. Karbonun eksilmesi sonucu alaşım içerisinde karbonla bileşik oluşturarak karbür yapacak olan alaşım elemanları  karbür yapacak kadar yeterli karbon bulamayacaklarından, ya karbür yapamazlar veya çeliğin niteliğini yansıtamayacak şekilde ve homojen olmayan bir dağılımda karbür yaparlar. Alaşım elemanları içerisinde karbon afinitesi ( Karbonla bileşik oluşturma kapasitesi) en yüksek eleman kromdur, diğerleri daha sonra gelir. Krom, östenizasyon zamanına bağlı olarak zaman içerisinde üç ayrı karbür oluşturur, zaman yeterli gelmez ise bu karbürlerin bir kısmı oluşur bir kısmı oluşmaz, doğal olarak zamandan bağımsız bir şekilde, yapıda bu karbürlerin oluşacağı oranda karbon da yok ise yine yeterli karbür oluşumu sağlanamaz ve krom yapıya tam olarak katılamaz.
Sanırım Orkun un yapmak istediği vurgu budur.

KAZIMUGUR

• **
  • 121
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
N690 görünce aklıma geldi.
Youtube de bir video izlemiştim.
N690 ı şaloma kullanan bir fırında zarf vs olmadan ısıtıyorlar ve sonra yağda su veriyorlardı.
Bütan - propan gibi gazlar zaten karbon kaynakları oksijen de yanmaya yetecek kadar verildiğinde N690 için oksijensiz ortam = zarf = vakum gibi şartları karşılanmış oluyor.
Ustanın belirttiği gibi konuya hakim olmak gerekiyor.
Bir kaç nokta ile yola çıkmak ya da anlamadığımız şeylerden çıkartımlarda bulunmak hata sebebi.

Ne kadar temel eğitimli olsak da bazı şeyleri gözden kaçırabiliyoruz.
Her fizik probleminin cevabı sorunun içerisindedir , bu yüzden fizik en kolay derstir.
Ama olmazsa olmaz olan problemi doğru kurabilmektir.

Bir örnek ,
N690 ve ya toz metalurjikler hakkında çok fazla bilgi birikimim yok.
Isıl işlem görmeden önce mıknatıs ile çok sıkıfıkı olan N690 uygun ısıl işlemden sonra ne kadar güçlüde olsa mıknatısla pek arası iyi olmuyor , tutsam mı tutmasam mı gibi yapıyor ayıp olmasın diye tutuyormuş gibi yapıyor .  ::)  :-\
Manyetizma kuramlarına kafa tutuyor gibi.
Tabii ki öyle değil bilmediğim bir şey ve ya bir şeyler var ... :)

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
Hayır Mehmet abi, krom hakkında idi.
Teşekkür ederim ustalarım cevaplar için. Gerçekten hergün yeni şeyler öğreniyorum sayenizde.

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
Sevgili ustalarım çok soru soruyorum kusuruma bakmayın. N690 hatta m390nın ttt diyagramlarıni nerede bulabilirim? Googleda "n690 pdf" diye arattığımda çıkan döküanda bu diyagramlar olmuyor.

Merakımı mazur gör ama çok merak ettim TTT diyagramlarını ne amaçla kullanacaksın?? yani daha açık bir deyişle, TTT diyagramları ile ilgilenen birisi  en azından
"Orkun abi ile n690 ısıl işlemi konuşurken "oksijensiz ortam karbon yanmasının önüne geçilmesinin yanında kromun yapıya katılması içinde gerekli" dedi. Bu konuda yorumun nedir?" sorusunu sormamalıydı, yani;
 Orkunla sohbetindeki soruların yanıtını biliyor olmalıydı? ne amaçla kullanacaksın TTT diyagramlarını bu nedenle merak ettim.

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
Merakımı mazur gör ama çok merak ettim TTT diyagramlarını ne amaçla kullanacaksın?? yani daha açık bir deyişle, TTT diyagramları ile ilgilenen birisi  en azından
"Orkun abi ile n690 ısıl işlemi konuşurken "oksijensiz ortam karbon yanmasının önüne geçilmesinin yanında kromun yapıya katılması içinde gerekli" dedi. Bu konuda yorumun nedir?" sorusunu sormamalıydı, yani;
 Orkunla sohbetindeki soruların yanıtını biliyor olmalıydı? ne amaçla kullanacaksın TTT diyagramlarını bu nedenle merak ettim.

Hocam bi cahillik ettiysem kusuruma bakmayın lütfen. Martenzit dönüşümü için kaç saniyemiz var onu öğrenmek için arıyorum. Karbonlarla çalıstım fakat paslanmazlarla ilk defa çalışıyorum. Bilgim malesef yetersiz.

Hocam bi cahillik ettiysem kusuruma bakmayın lütfen. Martenzit dönüşümü için kaç saniyemiz var onu öğrenmek için arıyorum. Karbonlarla çalıstım fakat paslanmazlarla ilk defa çalışıyorum. Bilgim malesef yetersiz.
Estağfurullah kusurluk bir durum yok, harbiden merak etmiştim. Şu anda arama şansım yok ama bende vardı döküman olarak, geniş zamanda bulduğumda eklerim mutlaka, 11 saniye zaman olduğunu biliyorum. İşlemi buna göre yapabilirsin  ;)

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ben de diyorum neden kulaklarım çınlıyor sürekli. :))
Forumu uzun zamandır boşluyorum, kusura bakmayın.
Gördüğüm kadarıyla tüm konular aydınlatılmış, tüm ustalarıma ve hocalarıma teşekkürler ediyorum. Sizler sayesinde öğrenmeye devam ediyoruz.