Bıçak Sanatı - Forum

Sık Kullanılan Çeliklerin Özellikleri, Kimyasal Yapıları, Isıl İşlem Bilgileri

Serkan KILCI

• mgblozyGD
  • 246
  • Meslek: egitim
  • Yer: Aksaray
Sefa hocam, ihtiyaç duyulan süper bir paylaşım olmuş. Elinize sağlık

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Konu sabitlenmeli.

Eline sağlık üstad.

"Sana yağ" benzetmesi "cuk oturmuş". :)
Okinawian

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
Ynt: Sık Kullanılan Çeliklerin Özellikleri
« Yanıtla #22 : 28 Ocak 2016, 09:56:18 »
80CRV2 Bu çelik hakkında birkaç bilgi var listede göremedim ustalarım sizler daha iyi bilirsiniz burada paslanmaz olarak adlandırmış ( birkaç profil aldım bu çelikten ilk ısıl işlem denememi yapıcam )

http://canyusufculcu.blogspot.com.tr/2014/04/din-12235-80crv2.html

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Sık Kullanılan Çeliklerin Özellikleri
« Yanıtla #23 : 28 Ocak 2016, 10:02:34 »
80CRV2 Bu çelik hakkında birkaç bilgi var listede göremedim ustalarım sizler daha iyi bilirsiniz burada paslanmaz olarak adlandırmış ( birkaç profil aldım bu çelikten ilk ısıl işlem denememi yapıcam )

http://canyusufculcu.blogspot.com.tr/2014/04/din-12235-80crv2.html

Paslanmaz çeliklerin krom oranı %13 üzeri diye kabul ediliyor. İnternetteki kirli bilgi örneği.
Okinawian

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
  • Meslek: Harita mühendisi
  • Yer: Samsun
Eliniz emeğinize sağlık ustam, net bilgiler, kafa karıştırmıyor her şey ortada  :2up :2up :2up
Ustam eğer fırsatınız olursa rulman çeliklerinide dört gözle bekliyorum  O:-) :)
Doğa varsa bende varım. Ahmet Ertan SELEN

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
  • Meslek: Harita mühendisi
  • Yer: Samsun
Ustam martenzitik paslanmaz çeliklerin hepsi ısıl işlem için havasız ortama ihtiyaç duyuyormu ?
Doğa varsa bende varım. Ahmet Ertan SELEN

Ustam martenzitik paslanmaz çeliklerin hepsi ısıl işlem için havasız ortama ihtiyaç duyuyormu ?
Evet hepsi için geçerli bir kural.

80CrV2
Bir çok testereni hammadesidir, testerelerde kullanıldı şekliyle yüksek menevişleme işlemi yapılır. Esneme yeteneği çok çok iyi, darbe dayanımı üstün ve ince taneli bir çeliktir. Hemen her türlü uzunlukta kesici yapımına uygundur. Pek bilinmez ama içeriğindeki vanadyumdan ötürü çok iyi su verme hattı ortaya çıkarır ( uğraşılırsa) hatta hamon işlemine de şaşırtıcı derecede cevap verir, güzel hamonlar yapılabilir. Dövülebilir, açık ortamda uygun sıcaklığı verebilen her ortamda su verilebilir.

Su verme sıcaklığı : 840-880
Su verme ortamı    : Yağ
Östenizasyon          : 3-5 dak.
Meneviş zamanı     : 3-5 dak.

52100 ( Rulman Çeliği )
Adından da anlaşılacağı gibi genellikle rulman üretiminde kullanılan bir çeliktir. Günümüzde bir çok rulmanın alaşımı firmalarca revize edilmiş ve her firma kendine uygun bir özellik eklemiştir. Bu nedenle bunu her zaman akılda tutmakta yarar var, yani dövdüğünüz her rulman çeliği 52100 olmayabilir. Ham malzeme olarak genellikle eski rulman dış kabukları kullanılır, dövmede düşük sıcaklıklarda çalışmamaya dikkat etmek gerekir. İnce taneli ve yüksek menevişlerde tok yapılı güzel bir çeliktir, her tür kesiciye uygundur. Dövülebilir, açık ortamda uygun sıcaklığı verebilen her ortamda su verilebilir.

Su verme sıcaklığı : 830-850
Su verme ortamı    : Yağ
Östenizasyon          : 3-5 dak.
Meneviş zamanı     : 3-5 dak.
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2017, 03:03:55 Gönderen: sefaçabuk »

İlk mesaja ekleyemedim çünkü mesaj başına karakter limitini geçiyor, bu nedenle buraya ekledim.

ergun akkoyun

• 93
  • Meslek: operatör
  • Yer: Kırklareli
Ellerinize sağlık sefa usta.
Sarfettiginiz emek ve zaman için çok tesekkurler.

Teşekkürler, sağolun.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
Eline sağlık hocam, sürkli not alıyodum çelikler hakkında böyle bi anlatım tam olarak aradığım şeydi, bıçak yapacak herkezin en önemli ihtiyacı bu reçeteler.

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
Çok güzel bir çalışma, teşekkürler.

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
kıymet bilene altın değerinde bilgiler bunlar...sürekli güncellersek hepimiz için vazgeçilmez bir başlık olacaktr.abi kolay bulunan t5 -t7-4110 ve 4116 çeliklerinide ekleyebilirseniz kaynak dahada zenginleşir gibime geldi. ellerinize emeğinize sağlık. :2up :2up :2up
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
  • Yer: Kocaeli
Sefa abi emeklerin için çok teşekürler. Çok değerli bilgiler bunlar. Abi bende bir soru sormak istiyorum. Sertleştirme sıcaklıklarındaki +- 15 derece gibi farklarda çelikte ne gibi farklılıklar ortaya çıkıyor. Yani stabil olmayan sıcaklıklarda nelerden feragat etmiş oluyoruz.?
Erkan Mutlu

Sefa abi emeklerin için çok teşekürler. Çok değerli bilgiler bunlar. Abi bende bir soru sormak istiyorum. Sertleştirme sıcaklıklarındaki +- 15 derece gibi farklarda çelikte ne gibi farklılıklar ortaya çıkıyor. Yani stabil olmayan sıcaklıklarda nelerden feragat etmiş oluyoruz.?
Isıl işlem değerleri firmalar tarafından yapılan uygulamalar sonrasında tüketiciye verilir. Karbon çeliklerinde çok büyük sakıncaları yoktur, ancak bu sıcaklıktan daha fazla ( örneğin 40-50 derece gibi) sıcaklıklar söz konusu olsaydı + değerlerde tane kabalaşması ( ki sakıncalıdır, kırıma neden olur) - değerlerde ise yetersiz sertleşmeye neden olur. +-15 derece çok dramatik ve son kullanıcının farkına varacağı bir değişim yaratmaz.

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
Teşekkürler Sefa abi
Erkan Mutlu

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
Sefa abi okudukça aklıma bir soru daha geldi, hafif alaşımlı çeliklerin hepsinin sertleştirme dereceleri  birbirine yakın ama yinede farklar var, bu çeliklerin hepsinde eğer sıcaklığı okuyamıyorsak o zaman manyetik dönüşüm noktası evrenselmidir. Mıknatısla kontrol her zaman doğru sonuç verirmi. Yani bir çelik 850 derecede sertleşiyorsa mıknatıs o derecede tutmamaya başlarken diğer bir 780 derecede sertleşen çeliği mıkmatıs tutmadığında 780 derecemidir yoksa yine 850 derecemidir.
Erkan Mutlu

Mıknatıs testi kaba bir fikir verir, yeterli deneyim yoksa veya referans olabilecek bir ölçme aracı ( pirometre, termokupl, ısı boyası vs) yoksa kabaca demanyetize sınır ( yanlış aklımda kalmadıysa 760 derece civarı) sertleşme için yeterli gelir ancak ideal değildir. Senin verdiğin örneğe göre söyleyecek olursak; 723 derecenin üzerindeki her sıcaklıkta sertlik dönüşümü başlar ama 850 derecede sertleşme sıcaklığı verilen bir çeliği 750 de sertleştirirsen dönüşüm yeterli olmayacağı için elde edilen sertlikte yeterli olmayacaktır, yani çeliğin performansının sadece birazını kullanmış olacaksın. Yoksa demanyetize sıcaklık sınırı çelikten çeliğe çok fark göstermez neredeyse aynıdır. Soruna yanıt oldumu bilmiyorum ama olmadıysa tekrar konuşalım.

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
Sefa abi benim öğrenmek istediğim tüm hafif alaşımlı çeliklerin mesela 850 derecedemi demagnetize oluğuydu,  ve sertleştirmedeki yeriydi, ben merağımı giderdim abicim çok teşekkür ederim paylaşımlarınız ve verdiğiniz değerli bilgiler için.
Erkan Mutlu