Bıçak Sanatı - Forum

Sık Kullanılan Çeliklerin Özellikleri, Kimyasal Yapıları, Isıl İşlem Bilgileri

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
Sefa ustam emeğin için çok teşekkürler.
Sayende çalışma yelpazemiz genişliyor.

Fatih IŞIK

• *
  • 490
  • Meslek: Operatör
  • Yer: Kocaeli
Sefa abi süper yararli arşivlik bir paylaşim olmuş teşekkür ederim
Fatih IŞIK

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Mıknatıs testi kaba bir fikir verir, yeterli deneyim yoksa veya referans olabilecek bir ölçme aracı ( pirometre, termokupl, ısı boyası vs) yoksa kabaca demanyetize sınır ( yanlış aklımda kalmadıysa 760 derece civarı) sertleşme için yeterli gelir ancak ideal değildir. Senin verdiğin örneğe göre söyleyecek olursak; 723 derecenin üzerindeki her sıcaklıkta sertlik dönüşümü başlar ama 850 derecede sertleşme sıcaklığı verilen bir çeliği 750 de sertleştirirsen dönüşüm yeterli olmayacağı için elde edilen sertlikte yeterli olmayacaktır, yani çeliğin performansının sadece birazını kullanmış olacaksın. Yoksa demanyetize sıcaklık sınırı çelikten çeliğe çok fark göstermez neredeyse aynıdır. Soruna yanıt oldumu bilmiyorum ama olmadıysa tekrar konuşalım.

Birisi eğeden, birisi 1075'den yaptığım iki bıçağa üç seferdir su vermeye çalışıyorum.
Referans olarak renk skalası ve mıknatıs kullandım.
Fakat üç seferdir de sonuçtan memnun kalmıyorum.
Su verme sonrası eğe ile yaptığım test beni tatmin etmedi.  Sanırım benim dersim bu cevap içinde gizli.
Bir daha deneyeceğim ve mıknatıs safhasından sonra skalayı daha dikkatli takip edeceğim.
Teşekkürler hocam.  :)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Arkadaşlar Sizler de sağolun, yararlı olduğunu bilmek gerçekten güzel.

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
  • Meslek: Emekli
  • Yer: izmir / Buca
Sefa bey,emeklerinize sağlık,çok çok yararlı bir çalışma olmuş,güncellemelerle içeriği genişledikçe tadından yenmez olacaktır,sağ olun,var olun.

Sizler de sağolun, teşekkürler.

kıymet bilene altın değerinde bilgiler bunlar...sürekli güncellersek hepimiz için vazgeçilmez bir başlık olacaktr.abi kolay bulunan t5 -t7-4110 ve 4116 çeliklerinide ekleyebilirseniz kaynak dahada zenginleşir gibime geldi. ellerinize emeğinize sağlık. :2up :2up :2up
Bu arada gözümden kaçmış, Murat, Senin burada söylediği 4116 zaten 1.4116 değil mi, öyle sanıyorum ki zaten 440B nin bir farklı söylenişi. 1.4110 ise piyasada var mı bilmiyorum, Krupp-Thysenn ın çeliğiydi sanıyorum. Çok yoğun kullanımı olmadığı için yazmadım ( victorinox kullanıyormuş) sorun değil ama birikince bir sorti daha yapılabilir.

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
Mıknatıs testi kaba bir fikir verir, yeterli deneyim yoksa veya referans olabilecek bir ölçme aracı ( pirometre, termokupl, ısı boyası vs) yoksa kabaca demanyetize sınır ( yanlış aklımda kalmadıysa 760 derece civarı) sertleşme için yeterli gelir ancak ideal değildir. Senin verdiğin örneğe göre söyleyecek olursak; 723 derecenin üzerindeki her sıcaklıkta sertlik dönüşümü başlar ama 850 derecede sertleşme sıcaklığı verilen bir çeliği 750 de sertleştirirsen dönüşüm yeterli olmayacağı için elde edilen sertlikte yeterli olmayacaktır, yani çeliğin performansının sadece birazını kullanmış olacaksın. Yoksa demanyetize sıcaklık sınırı çelikten çeliğe çok fark göstermez neredeyse aynıdır. Soruna yanıt oldumu bilmiyorum ama olmadıysa tekrar konuşalım.
Sefa ustam ellerin dert görmesin :2up bu soru ve cevabı da çok iyi oldu
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2016, 12:37:56 Gönderen: freenautilus »
Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

Ayhan ELKUT

Sefa Bey bu yararlı bilgiler için teşekkürler. Çok değerli paylaşımlar gerçekten.

Gökhan Arpınar

• *
  • 10
  • Meslek: Elektrik Mühendisi
  • Yer: KOCAELİ
merhabalar,
forumda yeniyim. bıçak yapımında da oldukça yeni sayılırım. yaklaşık 2 aydan beridir sürekli araştırıyorum.
çalışabileceğim bir atölyem var, kömür ocağımı kurdum, tavlamamı temin ettim, zımpara tezgahı, el yapımı eğe tezgahı, jig(mastar diyelim) vb. vb. bayağı uğraştım.
ilk bıçağımı da yaptım sayılır ama sertleştirmeden memnun kalmadım. neyse konuyu dağıtmayayım.
oldukça güzel bilgiler. katkıda bulunanların ellerine sağlık.
bu işte teori kadar pratiğin de önemli olacağını yavaş yavaş anlamaya başladım.
yukarıda gördüğüm düşük alaşımların sertleştirilmesi ile ilgili bir soruya bildiğim kadarıyla yorum yapmak isterim.
düşük alaşım denmesinin nedeni bildiğimiz gibi içindeki karbon miktarının düşük olmasıdır. (yanlış bilmiyorsam %0,3 den düşük)
bu malzemenin östenit hale geçmesi için (yani mıknatıslanma özelliğini yitirmesi için) biraz daha fazla sıcaklığa çıkmaya ihtiyacı var.
yani daha fazla karbon içeren malzemeye göre 50-60 hatta 100 dereceye kadar fazla ısınması gerekiyor.
yaklaşık olarak 720 derece kabul edilen östenit sıcaklığı düşük alaşımlar için 820 dereceleri bulabiliyor.
ancak, içerdikleri az karbon miktarı nedeniyle bildiğim kadarıyla sertleştirme işlemine pek iyi cevap vermiyor.
çünkü östenit halden ani soğutma yapıldığında martenzit (sert ve kırılgan) haline geçmesi gereken metalin içinde martenzitik yapı oluşturacak kadar karbon bulunmuyor. bu nedenle başlanan noktaya geri dönülüyor.
çok uzatmak istemem, umarım öğrendiğim kadarıyla açıklayabilmişimdir.
internette konuyla ilgili çok güzel bir video var, ingilizce ancak görsel anlatımları anlaşılabilecek düzeyde.
ısıl işlem ile çeliğin tanecik yapısının değişimini çok güzel anlatmış. (09:20 den itibaren çeliği anlatıyor)
https://www.youtube.com/watch?v=uG35D_euM-0
herkese saygılar selamlar..
Ne Mutlu Türküm Diyene...

Ert.ozk

• *
  • 13
  • Yer: Kayseri
Silindir halde civa çeliği ve 0.5mm folyo halde ck75 buldum, ocak kaynağına uygunmudur bu çelikler ? Desenleri belli olan bir damascus ortaya çıkarabilirmiyim bu çeliklerle ?

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
05 mm saçcı bıçak yapmak amacıyla kaynatamazsınız.

Acaba ölçlerde mi hata var?

Ert.ozk

• *
  • 13
  • Yer: Kayseri
05 mm saçcı bıçak yapmak amacıyla kaynatamazsınız.

Acaba ölçlerde mi hata var?
Lama halinde O2 buldum hocam, folyoyu dövüp lama haline getirmek yerine o2 kullanayım diyorum.
Civa çeliği ile o2'den damascus olurmu peki :)
« Son Düzenleme: 09 Ağustos 2016, 11:27:26 Gönderen: Ert.ozk »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Lama halinde O2 buldum hocam, folyoyu dövüp lama haline getirmek yerine o2 kullanayım diyorum.
Civa çeliği ile o2'den damascus olurmu peki :)
Damascus olurda 0.5mmlik ck75 bulduğunuz yerde 4-5mmlik ck serisi parçalarda bulabilirdiniz.Civa çeliğini dövüp lama yapana kadar daha kolay olurdu.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
Çok faydalı ve güzel bir yazı emeğinize sağlık

itemeltasi

• *
  • 6
  • Meslek: Finans
  • Yer: Bartın
Herkese merhaba,
Grupta yeniyim ve kendi bıçağımı yapmak için konulardaki değerli bilgi paylaşımlarınızı inceledikten sonra N690 çelikten bıçak yapmaya karar verdim. Bu noktada merak ettiğim ise oksijensiz ortamda su verme şansım olmayacak normal ısıl işlem uygulansa ne gibi bir durumla karşılaşırız. Çok büyük bir problem olur mu? Teşekkürler

Erlik

• 19
  • Emre
  • Yer: İstanbul
Herkese merhaba,
Grupta yeniyim ve kendi bıçağımı yapmak için konulardaki değerli bilgi paylaşımlarınızı inceledikten sonra N690 çelikten bıçak yapmaya karar verdim. Bu noktada merak ettiğim ise oksijensiz ortamda su verme şansım olmayacak normal ısıl işlem uygulansa ne gibi bir durumla karşılaşırız. Çok büyük bir problem olur mu? Teşekkürler
Paslanma yapabilir ve çelikten beklediğiniz performansı alamazsınız. Forumdan ışıl işlem yapanlara veya firmalara yollayabilirsiniz. Isıl işlemi kendiniz yapmak istiyorsaniz karbon çeliği kullanabilirsiniz

KESKIN007

• *
  • 14
  • Meslek: mak muh
  • Yer: ZONGULDAK
Ama burdaki Isıl işlem süreleri ile yine bu forumda aynı 1095 çeliği için olan sürelerle hiç UYUŞMUYOR.

Hangisi doğru

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2025.0

UYUŞMUYOR dediğiniz sanırım temperleme ( menevişleme) süreleri. 3-5 dakika denmesinin nedeni, işlemin kontrol altında bir fırında yapılmama olasılığına karşı verilmiş olmasıdır. Ocakta, mangalda vs sertleştirme işlemi yapacak arkadaşlara pratik işleme yönelik verilen sürelerdir. Örneğin, 200 derece sıcaklığı yarım saat boyunca mangalda sabit tutamayacağınız gibi...

Sedat özyol

• *
  • 10
  • Meslek: Özel güvenlik görevlisi
  • Yer: İstanbul ümraniye
Selamün aleykum sefa usta bu tablo sade kafa karıştırıcı değil eline sağlık