merhabalar,
forumda yeniyim. bıçak yapımında da oldukça yeni sayılırım. yaklaşık 2 aydan beridir sürekli araştırıyorum.
çalışabileceğim bir atölyem var, kömür ocağımı kurdum, tavlamamı temin ettim, zımpara tezgahı, el yapımı eğe tezgahı, jig(mastar diyelim) vb. vb. bayağı uğraştım.
ilk bıçağımı da yaptım sayılır ama sertleştirmeden memnun kalmadım. neyse konuyu dağıtmayayım.
oldukça güzel bilgiler. katkıda bulunanların ellerine sağlık.
bu işte teori kadar pratiğin de önemli olacağını yavaş yavaş anlamaya başladım.
yukarıda gördüğüm düşük alaşımların sertleştirilmesi ile ilgili bir soruya bildiğim kadarıyla yorum yapmak isterim.
düşük alaşım denmesinin nedeni bildiğimiz gibi içindeki karbon miktarının düşük olmasıdır. (yanlış bilmiyorsam %0,3 den düşük)
bu malzemenin östenit hale geçmesi için (yani mıknatıslanma özelliğini yitirmesi için) biraz daha fazla sıcaklığa çıkmaya ihtiyacı var.
yani daha fazla karbon içeren malzemeye göre 50-60 hatta 100 dereceye kadar fazla ısınması gerekiyor.
yaklaşık olarak 720 derece kabul edilen östenit sıcaklığı düşük alaşımlar için 820 dereceleri bulabiliyor.
ancak, içerdikleri az karbon miktarı nedeniyle bildiğim kadarıyla sertleştirme işlemine pek iyi cevap vermiyor.
çünkü östenit halden ani soğutma yapıldığında martenzit (sert ve kırılgan) haline geçmesi gereken metalin içinde martenzitik yapı oluşturacak kadar karbon bulunmuyor. bu nedenle başlanan noktaya geri dönülüyor.
çok uzatmak istemem, umarım öğrendiğim kadarıyla açıklayabilmişimdir.
internette konuyla ilgili çok güzel bir video var, ingilizce ancak görsel anlatımları anlaşılabilecek düzeyde.
ısıl işlem ile çeliğin tanecik yapısının değişimini çok güzel anlatmış. (09:20 den itibaren çeliği anlatıyor)
https://www.youtube.com/watch?v=uG35D_euM-0herkese saygılar selamlar..