Sefa Usta’mın fırınından artan malzemelerle fırın yapımına başladım. (yaklaşık 1 adet JM 26 tuğla hacmine eşdeğer tuğla parçaları, ½ paket seramik battaniye ve seramik battaniye parçaları) Bu arada Usta’mın fırın yapım aşamalarının tamamına yakınını izledim.(Teknoloji hırsızlığı da denilebilir.) Pano kutusu,fan,soğutucu,sinyal lambaları,12 v adaptör ve küçük anahtarlar elimde vardı.Tuğlaları ölçüler elverdiğince,bazen geçmeli, bazende soudal calofer mastikle birleştirdim.1.2 mm lik sac dan fırın gövdesini sanayide 30 tl ye büktürdüm. Kapaktaki oksijen kaynağıyla birleştirmeyi Ustam yaptı. Aliexpress den sipariş ettiğim PID kontrol,WRP 100 S tipi termokupl ve SSR (toplam 49 $) 15 gün içerisinde elime geçti.Termokupl u düşürüp kırdığım için k tipi termokupl a dönüştürdüm.1-2 liralık termokuplla da bu iş olabiliyormuş.Fan ve soğutucu kullanımını biraz abarttığımın farkındayım. Çokta ihtiyaç yok.Rezistansı, 0.80 mm çapında telden, 8 mm lik milin üstüne sardim. 10 metre rezistans teli kullandım. 5 er metrelik iki rezistans seri bağlı. Sonuçta, fotoğraflarda ki işlem basamaklarıyla fırını tamamladım.Çok keyifli bir iş olduğunu söyleyebilirim.
Fırın iç boyutları : 7.5 cm * 8.5 cm * 30 cm
Fırın dış boyutları: 30 cm * 25 cm * 50 cm
Ağırlık : 25 kg
Rezistans Gücü (Yaklaşık) : 1800 W
Toplam maliyet : 320 TL
1050 derecede yarım saat çalıştırarak test ettim. 30 dakikada 1050 dereceye,18 dakikada 800 dereceye ulaşabiliyor.Salınım 3-4 derece.Dış ısı rahatsız edecek boyutta değil.
SEFA USTAM İYİKİ VARSIN.

Son foto da artan parçalar.